Situaţie disperată a angajaţilor Airbites, exploataţi şi terorizati de noul acţionar RCS&RDS

– După preluarea Airbites de către RCS&RDS, la începutul anului 2010, angajaţii din Iaşi au devenit mingi de ping-pong între conducerea RCS&RDS şi conducerea Airbites. Mutaţi iniţial la sediul RCS&RDS Iaşi din strada Gării, aceştia au fost obligaţi să stea într-un birou lipsit de aerisire în care fiecărui angajat îi revenea mai puţin de 1 mp.

– Transferaţi ulterior la sediul RCS&RDS din Bucureşti, foştii angajaţi Airbites au primit aceleaşi sarcini de serviciu, indiferent de pregătirea profesională: barbaţii au fost trimişi la săpat şanţuri, iar femeile la împărţit fluturaşi publicitari. Mai mult, cazarea oferită de RCS&RDS este într-un cămin cu camere şi puncte sanitare insalubre.

– Abuzurile au continuat zilnic, ceea ce i-a determinat pe foştii angajaţi Airbites să recurgă la Tribunalul Muncii. Ajunşi în pragul disperării, aceştia au întocmit o Scrisoare Deschisă pe care ne-au transmis-o pe adresa redacţiei şi pe care v-o redăm mai jos, în întregime:

.

„Dupa preluarea Airbites de catre RCS&RDS, la inceputul anului 2010, angajatii din Iasi sunt mingi de ping-pong intre conducerea RCS&RDS si conducerea Airbites. Mutati in sediul RCS&RDS Iasi din strada Garii si obligati sa stea intr-un birou in care fiecarui angajat ii revenea mai putin de 1 mp, lipsit de aerisire.

Fie ca au transmis solicitari de informatii pe email, fie ca au contactat telefonic reprezentantii conducerii, toate demersurile de comunicare au ramas fara raspuns. Obligati sa incheie contracte de munca pe perioada determinata de 2 luni cu firma FIBRE SOFT COMUNICATII pentru ca RCS&RDS sa nu le plateasca salariile compensatorii care li se cuvin.

Toate aceste actiuni intreprinse de RCS&RDS impotriva angajatilor Airbites au ca scop determinarea acestora sa renunte la drepturile ce li se cuvin si sa-si dea demisia, astfel RCS&RDS scapand de toate datoriile pe care le au fata de acesti angajati.

La inceputul acesti saptamani anajatii Airbites din Iasi au fost amenintati, discriminati si aruncati in strada din sediul RCS&RDS. Obligati la o delegare de 60 de zile in Bucuresti fara a li se oferi si resursele financiare necesare, primind la plecare doar bani de transport pana la Bucuresti. Conditiile de cazare oferite de RCS&RDS fiind intr-un camin cu camere si puncte sanitare insalubre. Obligati sa presteze activitati mult sub pregatirea lor profesionala.

Indiferent de postul pe care sunt angajati, barbatii au fost trimisi la sapat santuri si femeile la impartit fluturasi publicitari.

Astfel se poate prezenta, in cateva cuvinte, povestea angajatilor Airbites „preluati” de actionarul RCS&RDS.

In cele ce urmeaza va vom prezenta, detaliat, toate aceste intamplari:

5 ianuarie 2010: Angajatii Airbites din Iasi au fost anuntati despre vanzarea companiei Airbites catre RCS&RDS printr-un apel telefonic (teleconferinta). De la aceasta data nu au mai primit nici o informatie oficiala cu privire la procesul de vanzare, iar noul administrator Airbites nu a putut fi contactat.

Pentru inceput, anajatilor Airbites li s-au redus sarcinile de serviciu, li s-au redus caile de comunicare cu conducerea (telefoanele de serviciu au fost suspendate), la e-mail-uri nu au primit raspunsuri si toate solicitarile de informatii transmise au ramas fara ecou.

La inceputul lunii februarie, cativa dintre angajatii Airbites au fost contactati telefonic de unii reprezentanti RCS&RDS si li s-a comunicat sa vina la sediul RCS&RDS din Iasi, str. Garii, unde li s-au inmanat, spre semnare, niste contracte de munca in alb (fara sa contina informatii esentiale: functie, salariu etc) pentru o perioada determinata de 2 luni.

Nu se preciza nici data calendaristica de la care va intra in vigoare acest contract, implicit nici data de la care se calculeaza cele 2 luni de munca. Conform acestor contracte de munca, noul angajator era SC FIBRE SOFT COMUNICATII SRL.

Adresand intrebari catre reprezentantii RCS&RDS si solicitand mai multe informatii despre contractele de munca, in alb, primite spre semnare singurul raspuns pe care l-au primit a fost: „asa se practica in RCS&RDS. Chiar si noi am incheia asa contractul de munca” – au precizat angajatii RCS&RDS.

Precizam ca in luna martie a anului trecut, toti angajatii Airbites au semnat un Act Aditional la Contractul Individual de munca prin care se asigura angajatilor, de catre angajator, in cazul concedierii pe motive care nu tin de persoana angajatului: 1 luna de preaviz cu dreptul de a primi integral remuneratia lunara si compensatii banesti reprezentand valoarea a 3 salarii de baza lunare brute.

Avand in vedere acest fapt, este evident ca angajatii Airbites au refuzat „oferta de munca”, pe perioada determinate de 2 luni, propusa de catre SC FIBRE SOFT COMUNICATII SRL, conditii de angajare care prezinta modificari evidente si substantiale in detrimental angajatilor Airbites.

Faptul ca o mare parte dintre angajatii Airbites din Iasi au refuzat sa semneze contractele de munca incomplete (cu date esentiale necompletate), pentru perioada de munca determinate de 2 luni, reprezentantii RCS&RDS au recurs la solutii imediate: printr-un e-mail transmis de catre domnul Corneliu Dumitrescu – Area Manager RCS&RDS Nord-ESt, in data de 17 febr a.c., in jurul orelor 17.00, catre o parte dintre angajatii Airbites, s-a comunicat decizia de relocare a tuturor angajatilor Airbites la sediul RCS&RDS din Iasi din strada Garii.

Pana la aceasta data, angajatii Airbites si-au desfasurat activitatea la sediul Airbites din Iasi, sos. Moara de Foc 35. Avand bune intentii de colaborare, angajatii Airbites s-au supus acestei decizii de mutare la sediul RCS&RDS, desi o parte dintre acestia aveau precizat in contractul de munca sediul Airbites Iasi ca si punct de lucru.

Precizam ca nu s-a primit nici o informare oficiala de la noua conducere Airbites despre reorganizarea companiei, despre statutul angajatilor sau despre modificarea sediului social si a sediilor punctelor de lucru ale companiei.

Avand in vedere situatia prezentata, pentru a evita orice conflict, incepand cu data de 18 februarie a.c. angajatii Airbites au inceput sa-si desfasoare activitatea la noua locatie.

In toata aceasta perioada (de la data mutarii la sediul RCS&RDS) pana in prezent, fiind la sediul mai sus mentionat, angajatii Airbies nu au fost contactati de niciun reprezentant RCS&RDS, nici macar de catre domnul Corneliu Dumitrescu, persoana care le-a comunicat prin e-mail mutarea lor la sediul RCS&RDS.

Desi, angajatii Arbites au solicitat sa fie integrati si implicati in activitatile companiei RCS&RDS, conform functiilor detinute in Airbites si conform pregatirii profesionale, solicitarile lor nu au fost luate in considerare. Au transmis prin e-mail propuneri de activitati pe care doresc sa le desfasoare, au incercat sa contacteze si sa stabileasca intalniri cu reprezentantii RCS&RDS, dar fara izbanda.

Dupa cum am precizat anterior, angajatiilor Airbites li s-au redus treptat activitatile si sarcinile de serviciu, datorita predarii tuturor proiectelor catre angajatii RCS&RDS.

In data de 1 martie a.c., cand angajatii Airbites asteptau sa incaseze drepturile banesti lunare (data de plata a salariilor fiind ziua de 27 a lunii), in jurul orei 14.00 au primit pe e-mail solicitare de a depune la secretariatul RCS&RDS un raport de activitate retroactiv, pentru toata luna februarie, activitati defalcate pe zile si ore.

Este evident ca prin aceasta solicitare s-a dorit amanarea sau chiar suspendarea platii salariilor, pe motiv de inactivitate, cu scopul de a demotiva angajatii.

In perioada imediat urmatoare situatia nu s-a schimbat cu nimic, pana in data de 11 martie 2010, cand angajatii Airbites din Departamentul Comercial li s-a solicitat, printr-un e-mail, implicarea intr-un proiect desfasurat de RCS&RDS in afara orelor de program, in zilele de sambata si duminica.

Angajatii Airbites si-au aratat din nou intentia de a se implica activ in activitatea RCS&RDS, cerand sa li se precizeze exact care sunt atributiile lor in noul proiect, si modalitatile de compensare pentru orele suplimentare solicitate. Aceste solicitari de informatii au ramas fara raspuns.

Probabil, avand in vedere neimplicarea, desi argumentata si motivata, in cadrul proiectului mai sus mentionat, conducerea Airbites (administratorul Ioan Bendei) contacteaza angajatii Airbites, pentru prima data de la achizitia companiei, prin intermediul unor angajati RCS&RDS (director tehnic, consilier juridic si secretara).

Vineri, 12 martie 2010, orele 18.00 – 19.00: Reprezentantii RCS&RDS convoaca angajatii Airbites la o intalnire in cadrul careia s-au inmanat Decizii de delegare (semnate de administratorul Airbites, Ioan Bendei) la punctul de lucru din Bucuresti, pentru o perioada de 60 de zile, in vederea desfasurarii unor activitati si lucrari specifice. Incepand cu data de luni, 15 martie a.c,  angajatii Airbites ar fi trebuit sa fie la sediul din capitala.

Precizam ca, incepand cu luna martie, sediul social al SC AIR BITES SRL a fost modificat la adresa: strada Dr. N. Staicovici 75, Cladirea Forum 2000, Faza I, et 2, Sector 5, Bucuresti, care coincide cu sediul RCS&RDS.

Luni, 15 martie 09.00: Angajatii Airbites nu au primit, initial, niciun ban pentru aceasta delegatie la Bucuresti. Dar pentru a-si demonstra dorinta de colaborare si intentia de implicare, angajatii Airbites s-au prezentat luni la sediul RCS&RDS din Iasi unde au dorit sa discute cu reprezentantii RCS&RDS. Au intentionat sa depuna la secretariat o solicitare de sustinere financiara din partea companiei, conform prevederilor legale, in vederea desfasurarii deplasarii. Nu li s-a permis depunerea acestui document.

De asemenea, daca pana la data de vineri, 12 martie 2010 angajatii Airbites au semnat Condica de prezenta zilnica, cu ora de sosire si cea de plecare, in ziua de luni, 15 martie a.c. nu li s-a mai permis sa completeze Condica de prezenta.

Prin acest fapt nu pot demonstra prezenta la sediul RCS&RDS, conform programului de lucru.

In jurul orei 11.00 au fost dati afara, cu injurii si amenintari, din sediul RCS&RDS, unde pana la acea data isi desfasurau activitatea.

Aflati in aceasta situatie disperata, fara bani pentru a pleca in delegatie la Bucuresti, pe drumuri, fara un loc unde sa-si desfasoare activitatea, angajatii Airbites s-au deplasat la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi pentru a cere sprijinul autoritatilor. Au recurs si la ajutorul reprezentantilor sectiei 2 de Politie si in final au mers si la Tribunalul Muncii Iasi, depunand plangere impotriva angajatorului care nu le respecta drepturile.

Marti, 16 martie a.c., ora 23.30: Dorind sa discute cu noul administrator Airbites, domnul Ioan Bendei, o parte dintre angajatii Airbites au plecat spre Bucuresti. Au primit de la RCS&RDs doar bani pentru transportul cu trenul, clasa a 2-a, pana la Bucuesti.

Miercuri, 17 martie a.c.: Ajunsi la sediul RCS&RDS din Bucuresti, angajatii Airbites au primit sarcini de serviciu: indiferent de pregatirea profesionala si de postul pe care sunt angajati, barbatii vor merge pe teren la sapat santuri si femeile vor imparti fluturasi publicitari.

Diurna zilnica primita este de 15 lei, in contextual in care inainte de vanzarea companiei, diurna decontata era de 32,5 lei pe zi. Cazarea pusa la dispozitie de RCS&RDS este intr-un camin (M5) din Vitan.

Camerele si punctele sanitare sunt in stare dezastruoasa, insalubre.

Chiar daca se afla intr-o situatie dificila, angajatii Airbites din Iasi sunt hotarati sa lupte pentru a li se face dreptate. Obligati sa desfasoare activitati mult sub pregatirea lor profesionala, cazati in conditii inumane, angajatii Airbies din Iasi solicita sprijinul reprezentantilor media.

Angajatii Airbites

—————————————–

Incepand cu data de 5 ianuarie 2010 actionarii SC AIR BITES SRL sunt companiile SC RCS&RDS SRL cu un procent de 99,9994% si SC INTEGRASOFT SRL cu un procent de 0,00006%, administrator fiind Ioan Bendei.

Inainte de preluare companiei Airbites de catre RCS&RDS, Airbies Romania a fost detinuta de grupul elvetian Swisscom Central& Eastern Europe, care detinea 99,9994% dintre actiuni, si AirBites Slovakia, cu  0,0006 din actiunile operatorului, conform datelor de la Registrul Comertului.

Swisscom ofera servicii de telecomunicatii in special in Elvetia si Italia.

Situaţie disperată a angajaţilor Airbites, exploataţi şi terorizati de noul
acţionar RCS&RDS
După preluarea Airbites de către RCS&RDS, la începutul anului 2010, angajaţii din Iaşi au devenit mingi de ping-pong între conducerea RCS&RDS şi conducerea Airbites. Mutaţi iniţial la sediul RCS&RDS Iaşi din strada Gării, aceştia au fost obligaţi să stea într-un birou lipsit de aerisire în care fiecărui angajat îi revenea mai puţin de 1 mp.
Transferaţi ulterior la sediul RCS&RDS din Bucureşti, foştii angajaţi Airbites au primit aceleaşi sarcini de serviciu, indiferent de pregătirea profesională: barbaţii au fost trimişi la săpat şanţuri, iar femeile la împărţit fluturaşi publicitari. Mai mult, cazarea oferită de RCS&RDS este într-un cămin cu camere şi puncte sanitare insalubre.
Abuzurile au continuat zilnic, ceea ce i-a determinat pe foştii angajaţi Airbites să recurgă la Tribunalul Muncii. Ajunşi în pragul disperării, aceştia au întocmit o Scrisoare Deschisă pe care ne-au transmis-o pe adresa redacţiei şi pe care v-o redăm mai jos, în întregime:
„Dupa preluarea Airbites de catre RCS&RDS, la inceputul anului 2010, angajatii din Iasi sunt mingi de ping-pong intre conducerea RCS&RDS si conducerea Airbites. Mutati in sediul RCS&RDS Iasi din strada Garii si obligati sa stea intr-un birou in care fiecarui angajat ii revenea mai putin de 1 mp, lipsit de aerisire.
Fie ca au transmis solicitari de informatii pe email, fie ca au contactat telefonic reprezentantii conducerii, toate demersurile de comunicare au ramas fara raspuns. Obligati sa incheie contracte de munca pe perioada determinata de 2 luni cu firma FIBRE SOFT COMUNICATII pentru ca RCS&RDS sa nu le plateasca salariile compensatorii care li se cuvin. Toate aceste actiuni intreprinse de RCS&RDS impotriva angajatilor Airbites au ca scop determinarea acestora sa renunte la drepturile ce li se cuvin si sa-si dea demisia, astfel RCS&RDS scapand de toate datoriile pe care le au fata de acesti angajati.
La inceputul acesti saptamani anajatii Airbites din Iasi au fost amenintati, discriminati si aruncati in strada din sediul RCS&RDS. Obligati la o delegare de 60 de zile in Bucuresti fara a li se oferi si resursele financiare necesare, primind la plecare doar bani de transport pana la Bucuresti. Conditiile de cazare oferite de RCS&RDS fiind intr-un camin cu camere si puncte sanitare insalubre. Obligati sa presteze activitati mult sub pregatirea lor profesionala.
Indiferent de postul pe care sunt angajati, barbatii au fost trimisi la sapat santuri si femeile la impartit fluturasi publicitari.
Astfel se poate prezenta, in cateva cuvinte, povestea angajatilor Airbites „preluati” de actionarul RCS&RDS.
In cele ce urmeaza va vom prezenta, detaliat, toate aceste intamplari:
5 ianuarie 2010: Angajatii Airbites din Iasi au fost anuntati despre vanzarea companiei Airbites catre RCS&RDS printr-un apel telefonic (teleconferinta). De la aceasta data nu au mai primit nici o informatie oficiala cu privire la procesul de vanzare, iar noul administrator Airbites nu a putut fi contactat.
Pentru inceput, anajatilor Airbites li s-au redus sarcinile de serviciu, li s-au redus caile de comunicare cu conducerea (telefoanele de serviciu au fost suspendate), la e-mail-uri nu au primit raspunsuri si toate solicitarile de informatii transmise au ramas fara ecou.
La inceputul lunii februarie, cativa dintre angajatii Airbites au fost contactati telefonic de unii reprezentanti RCS&RDS si li s-a comunicat sa vina la sediul RCS&RDS din Iasi, str. Garii, unde li s-au inmanat, spre semnare, niste contracte de munca in alb (fara sa contina informatii esentiale: functie, salariu etc) pentru o perioada determinata de 2 luni. Nu se preciza nici data calendaristica de la care va intra in vigoare acest contract, implicit nici data de la care se calculeaza cele 2 luni de munca. Conform acestor contracte de munca, noul angajator era SC FIBRE SOFT COMUNICATII SRL.
Adresand intrebari catre reprezentantii RCS&RDS si solicitand mai multe informatii despre contractele de munca, in alb, primite spre semnare singurul raspuns pe care l-au primit a fost: „asa se practica in RCS&RDS. Chiar si noi am incheia asa contractul de munca” – au precizat angajatii RCS&RDS. Precizam ca in luna martie a anului trecut, toti angajatii Airbites au semnat un Act Aditional la Contractul Individual de munca prin care se asigura angajatilor, de catre angajator, in cazul concedierii pe motive care nu tin de persoana angajatului: 1 luna de preaviz cu dreptul de a primi integral remuneratia lunara si compensatii banesti reprezentand valoarea a 3 salarii de baza lunare brute.
Avand in vedere acest fapt, este evident ca angajatii Airbites au refuzat „oferta de munca”, pe perioada determinate de 2 luni, propusa de catre SC FIBRE SOFT COMUNICATII SRL, conditii de angajare care prezinta modificari evidente si substantiale in detrimental angajatilor Airbites.
Faptul ca o mare parte dintre angajatii Airbites din Iasi au refuzat sa semneze contractele de munca incomplete (cu date esentiale necompletate), pentru perioada de munca determinate de 2 luni, reprezentantii RCS&RDS au recurs la solutii imediate: printr-un e-mail transmis de catre domnul Corneliu Dumitrescu – Area Manager RCS&RDS Nord-ESt, in data de 17 febr a.c., in jurul orelor 17.00, catre o parte dintre angajatii Airbites, s-a comunicat decizia de relocare a tuturor angajatilor Airbites la sediul RCS&RDS din Iasi din strada Garii. Pana la aceasta data, angajatii Airbites si-au desfasurat activitatea la sediul Airbites din Iasi, sos. Moara de Foc 35. Avand bune intentii de colaborare, angajatii Airbites s-au supus acestei decizii de mutare la sediul RCS&RDS, desi o parte dintre acestia aveau precizat in contractul de munca sediul Airbites Iasi ca si punct de lucru. Precizam ca nu s-a primit nici o informare oficiala de la noua conducere Airbites despre reorganizarea companiei, despre statutul angajatilor sau despre modificarea sediului social si a sediilor punctelor de lucru ale companiei.
Avand in vedere situatia prezentata, pentru a evita orice conflict, incepand cu data de 18 februarie a.c. angajatii Airbites au inceput sa-si desfasoare activitatea la noua locatie. In toata aceasta perioada (de la data mutarii la sediul RCS&RDS) pana in prezent, fiind la sediul mai sus mentionat, angajatii Airbies nu au fost contactati de niciun reprezentant RCS&RDS, nici macar de catre domnul Corneliu Dumitrescu, persoana care le-a comunicat prin e-mail mutarea lor la sediul RCS&RDS. Desi, angajatii Arbites au solicitat sa fie integrati si implicati in activitatile companiei RCS&RDS, conform functiilor detinute in Airbites si conform pregatirii profesionale, solicitarile lor nu au fost luate in considerare. Au transmis prin e-mail propuneri de activitati pe care doresc sa le desfasoare, au incercat sa contacteze si sa stabileasca intalniri cu reprezentantii RCS&RDS, dar fara izbanda.
Dupa cum am precizat anterior, angajatiilor Airbites li s-au redus treptat activitatile si sarcinile de serviciu, datorita predarii tuturor proiectelor catre angajatii RCS&RDS.
In data de 1 martie a.c., cand angajatii Airbites asteptau sa incaseze drepturile banesti lunare (data de plata a salariilor fiind ziua de 27 a lunii), in jurul orei 14.00 au primit pe e-mail solicitare de a depune la secretariatul RCS&RDS un raport de activitate retroactiv, pentru toata luna februarie, activitati defalcate pe zile si ore. Este evident ca prin aceasta solicitare s-a dorit amanarea sau chiar suspendarea platii salariilor, pe motiv de inactivitate, cu scopul de a demotiva angajatii.
In perioada imediat urmatoare situatia nu s-a schimbat cu nimic, pana in data de 11 martie 2010, cand angajatii Airbites din Departamentul Comercial li s-a solicitat, printr-un e-mail, implicarea intr-un proiect desfasurat de RCS&RDS in afara orelor de program, in zilele de sambata si duminica.
Angajatii Airbites si-au aratat din nou intentia de a se implica activ in activitatea RCS&RDS, cerand sa li se precizeze exact care sunt atributiile lor in noul proiect, si modalitatile de compensare pentru orele suplimentare solicitate. Aceste solicitari de informatii au ramas fara raspuns.
Probabil, avand in vedere neimplicarea, desi argumentata si motivata, in cadrul proiectului mai sus mentionat, conducerea Airbites (administratorul Ioan Bendei) contacteaza angajatii Airbites, pentru prima data de la achizitia companiei, prin intermediul unor angajati RCS&RDS (director tehnic, consilier juridic si secretara).
Vineri, 12 martie 2010, orele 18.00 – 19.00: Reprezentantii RCS&RDS convoaca angajatii Airbites la o intalnire in cadrul careia s-au inmanat Decizii de delegare (semnate de administratorul Airbites, Ioan Bendei) la punctul de lucru din Bucuresti, pentru o perioada de 60 de zile, in vederea desfasurarii unor activitati si lucrari specifice. Incepand cu data de luni, 15 martie a.c,  angajatii Airbites ar fi trebuit sa fie la sediul din capitala.
Precizam ca, incepand cu luna martie, sediul social al SC AIR BITES SRL a fost modificat la adresa: strada Dr. N. Staicovici 75, Cladirea Forum 2000, Faza I, et 2, Sector 5, Bucuresti, care coincide cu sediul RCS&RDS.
Luni, 15 martie 09.00: Angajatii Airbites nu au primit, initial, niciun ban pentru aceasta delegatie la Bucuresti. Dar pentru a-si demonstra dorinta de colaborare si intentia de implicare, angajatii Airbites s-au prezentat luni la sediul RCS&RDS din Iasi unde au dorit sa discute cu reprezentantii RCS&RDS. Au intentionat sa depuna la secretariat o solicitare de sustinere financiara din partea companiei, conform prevederilor legale, in vederea desfasurarii deplasarii. Nu li s-a permis depunerea acestui document.
De asemenea, daca pana la data de vineri, 12 martie 2010 angajatii Airbites au semnat Condica de prezenta zilnica, cu ora de sosire si cea de plecare, in ziua de luni, 15 martie a.c. nu li s-a mai permis sa completeze Condica de prezenta.
Prin acest fapt nu pot demonstra prezenta la sediul RCS&RDS, conform programului de lucru.
In jurul orei 11.00 au fost dati afara, cu injurii si amenintari, din sediul RCS&RDS, unde pana la acea data isi desfasurau activitatea.
Aflati in aceasta situatie disperata, fara bani pentru a pleca in delegatie la Bucuresti, pe drumuri, fara un loc unde sa-si desfasoare activitatea, angajatii Airbites s-au deplasat la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi pentru a cere sprijinul autoritatilor. Au recurs si la ajutorul reprezentantilor sectiei 2 de Politie si in final au mers si la Tribunalul Muncii Iasi, depunand plangere impotriva angajatorului care nu le respecta drepturile.
Marti, 16 martie a.c., ora 23.30: Dorind sa discute cu noul administrator Airbites, domnul Ioan Bendei, o parte dintre angajatii Airbites au plecat spre Bucuresti. Au primit de la RCS&RDs doar bani pentru transportul cu trenul, clasa a 2-a, pana la Bucuesti.
Miercuri, 17 martie a.c.: Ajunsi la sediul RCS&RDS din Bucuresti, angajatii Airbites au primit sarcini de serviciu: indiferent de pregatirea profesionala si de postul pe care sunt anajati, barbatii vor merge pe teren la sapat santuri si femeile vor imparti fluturasi publicitari. Diurna zilnica primita este de 15 lei, in contextual in care inainte de vanzarea companiei, diurna decontata era de 32,5 lei pe zi. Cazarea pusa la dispozitie de RCS&RDS este intr-un camin (M5) din Vitan.
Camerele si punctele sanitare sunt in stare dezastruoasa, insalubre.
Chiar daca se afla intr-o situatie dificila, angajatii Airbites din Iasi sunt hotarati sa lupte pentru a li se face dreptate. Obligati sa desfasoare activitati mult sub pregatirea lor profesionala, cazati in conditii inumane, angajatii Airbies din Iasi solicita sprijinul reprezentantilor media.
Angajatii Airbites”
—————————————–
Incepand cu data de 5 ianuarie 2010 actionarii SC AIR BITES SRL sunt companiile SC RCS&RDS SRL cu un procent de 99,9994% si SC INTEGRASOFT SRL cu un procent de 0,00006%, administrator fiind Ioan Bendei.
Inainte de preluare companiei Airbites de catre RCS&RDS, Airbies Romania a fost detinuta de grupul elvetian Swisscom Central& Eastern Europe, care detinea 99,9994% dintre actiuni, si AirBites Slovakia, cu  0,0006 din actiunile operatorului, conform datelor de la Registrul Comertului.
Swisscom ofera servicii de telecomunicatii in special in Elvetia si Italia.
Citește și
13 Comentarii
 1. adelina spune

  .E adevarat fiecare cuvintel.Sunt mama singura ,fosta angajata Airbites si am semnat cu fibre soft comunicatii.Contractul ,in alb.Conform articolulului 38 din codul muncii ,este lovit de nulitate din prima.Acolo erau scrise ca date de salar zilele de 5 si de 17 ale lunii.Ieri am aflat ca,de fapt vom lua salar pe aceeasi data ca in Airbites ,adica pe 27 ale lunii.Bineinteles ca voi primi mesaje pe telefon de la banca
  ….ce-am fost si ce-am ajuns!
  So easy,so right…versus…so gipsy,so hard !

 2. unul spune

  aveti mare dreptate! toate firmele care au fost preluate de rds rcs au fost tepuite de acest domn IOan Bendei!!si spun asta in cunostinta de cauza pt ca si angajatii mei au fost platiti de mine si au lucrat fara carte de munca!!si mai sunt si alte firme din tara care au fost tepuite in acest fel de acest dn Ioan Bendei impreuna cu Adrian Voman!!!!!Ma refer la Braila, Bacau, Etc…chiar am sa iau legatura cu niste ziare si am sa aduc la cunostinta acest HOT de IOAN BENDEI pt ca sa fie cunoscut si sa se stie ce fel de conducere are RDS RCS si ce hotii fac, aici nefiind vorba doar de o persoana…si faptle petrecute in Airbites confirma acest lucru

 3. martor spune

  nu numai ca e adevarat tot ce scrie in articol, dar e prea elegant scris…in realitate a fost mult mai oribil.
  Cum sa fii concediat disciplinar ca nu te poti prezenta la serviciu pentru ca nu poti sa treci de bodyguardzi si ca nu vrei sa sapi santuri cand ai terminat o faculatate?

  In momentul in care au fost concediati, unuia de la airbites i s-a facut rau si cel de la juridic de la rds in loc sa faca ceva sa cheme o salavare tragea de el sa semneze decizia de concediere ..culmea, mai vine si o paparuda de la financiar rds ca vai asta de la airbites nu trebuia trimis la santuri ca e singurul care poate sa scoata rds din rahat pe nu stiu ce raportare complicata dn nu stiu ce supersoft…astia de la airbites ar trebui sa mearga pana in panzele albe sa-si apere drepturile, macar sunt capabili profesional si au vazut ce inseamna alta viata la o firma cu adevarat normala nu ca in jegul de rds unde se practica numai mizerii si la proprii angajati nu numai la cei preluati.. BAFTA AIRBITES ! RUSINE RDS !

 4. Razvan spune

  Buna ziua!
  Este adevarat ce declara cei din Iasi ! sunt in aciasi situatie, eu am fost primul angajat airbites ce am fost concediat disciplinar, pentru ca am refuzat oferta facuta de noii actionari, si am raspuns prin avocata mea. Raspunsul meu a fost iritiant deoarece imi aparam drepturile mele, si au dispus a doua zi sa fiu trimis pe teren pentru a trage de cabluri (probabil sapat de santuri) . Motiv pentru care au cautat nod in paupura sa ma dea afara, au invocat prima data un motiv de absenta nemotivata de la serviciu, cu toate ca eu am fost in fiecare zi, si pot proba cu martori (colegii mei, care au fost cu mine in birou).
  S-a dispus concedierea mea disciplinara pe motiv ca am absentat si nu am executat sarcinile de serviciu trasate de Cristi Oraseanu ( o persoana OK, dar lucreaza in RDS …..).
  Rusine acestei companii RCS & RDS care preteaza ca e o companie corecta si vine in ajutorul oamenilor, RUSINOS.
  Precizez ca majoritatea angajatilor airbites sunt in aciasi situatie !!!!

 5. Eu spune

  In toate orasele RDS-ul isi bate joc de angajati!!! Rusine pentru ce se intampla cel mai rusinos ar fi dupa toate acestea sa nu ia nimeni masuri! Din pacate in toate firmele mari cu un nume se intampla toate acestea. Sper sa va adunati cat mai multi sa se rezolve ceva sa nu ramana sobolanii astia asa arza-i`ar focu !

 6. dana spune

  Angajatii din call-center sunt chemati la munca in zilele libere ca sa recupereze 2, 3 sau 5 minute de lucru in cazul in care intazie la program pe parcursul saptamanii. De asemenea, angajatii din call center-ul RCS-RDS sunt fotografiati de pe geamurile sediului pentru a fi sanctionati ca fumeaza in pauza in curtea companiei. Angajatii RCS-RDS sunt obligati sa semneze contracte de munca in alb si le sunt modificate abuziv contractele din nedeterminat in determinat.
  Pe cine are oare in spate RCS-RDS de nu se iau nici un fel de masuri???
  Cum de televiziunile care deunazi prezentau la stiri situatia dramatica a unor ciobani tratati precum sclavii nu sunt interesate sa prezinte si acest caz tot de sclavagism????

 7. costy spune

  Tot ce este scris mai sus este adevarat.
  Bafta AirBites… cineva trebuie sa le dea o lectie.

 8. sorin spune

  E o teapa angajarea ca Junior Sales agent vanzari pe teren,sa intocmeasca contracte in Iasi,stiu mai multi care au lucrat si nu au primit nici un ban dupa ce au muncit cateva luni ar trebui sa se sesizeze cineva.

 9. adr888 spune

  acest ioan bendei este un excroc international…..nimeni nu mai vrea sa auda de rcs din cauza lui(toate firmele cu care lucreaza rcs-ul au fost excrocate de acest fost taximetrist…de la service-uri auto si pana la furnizori de echipamente)…Se stie foarte bine cum si-au batut joc de amaratii aia de la Iasi; va felicit ca ati scris acest articol

  Ps:foarte bine le face ghiman ca le taie cablurile de pe stalpii romtelecomului

 10. george spune

  asta fac imputitii astia d sefi si cu noi astia d lucram la ei d la inceput

 11. Cristi spune

  Si eu sunt colaborator in Onesti si fac cablari zilnice si nu mi-am primit banii din mai mai bine zis pe luna mai nu mi i-au dat, apoi mi-au dat pe luna iunie si pana in prezent nu am mai vazut nici un ban de la ei.Nu stiu daca voi mai vedea banii de la dar tot ce stiu este ca sunt niste tepari.Am sa deschid o actiune de judecata impotriva FibreSoft.

 12. Simpaticul spune

  E ADEVARAT !

 13. ALina spune

  Si a trecut un an… intre timp angajatii care nu s-au lasat intimidati de Bendei au castigat procesele contra Airbites-ul ( Airbites de dupa preluarea RDS, de aceea voi scrie RDS de acum inainte)… Bendei si juristii RDS au tras cat au putut ca in continuare sa nu respecte ordinele judecatoresti dar dat fiind hotararea fostilor angajati si demersurile facute, in cele din urma RDS s-a achitat PARTIAL si cu mult chin de datorie…. Deci se poate… sa fim corecti si sa fie corecti (chiar daca obligati de un ordin judecatoresc)….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata