Şmecherii la licitaţiile Primăriei

4

Criza economica a impins firmele si mai mult catre banii publici. Acestea incearca cu orice pret sa puna mina pe fonduri. Pentru asta se folosesc de tot felul de tertipuri. Unele companii au ajuns sa dea garantii de zeci de ani pentru lucrari. Altele se angajeaza sa termine intr-un timp extrem de scurt. Preturile oferite in licitatii sint suspect de mici.

La licitatiile Primariei au inceput sa apara oferte care mai de care mai ciudate. Firmele de constructii se intrec in a ispiti municipalitatea pentru acordarea contractelor. Termene de executie de doar citeva zeci de zile pentru lucrari de milioane de lei, garantii care ajung si pina la 30 de ani sau facilitati la plata lucrarilor sint doar citeva din „smecheriile” la care recurg in ultima perioada firmele de constructii.

Specialistii privesc insa cu suspiciune astfel de oferte. De multe ori, facilitatile oferite de firme nu au acoperire in realitate, dar pot aduce contracte de milioane de lei. Criza mondiala ar fi unul din principalele motive pentru care s-a ajuns la astfel de tertipuri in lumea constructorilor.

Exista citeva exemple edificatoare in privinta ofertelor iesite din tipar. In ultima perioada, la cel putin cinci achizitii ale Primariei au fost oferte care au ridicat semne de intrebare. Una dintre aceste proceduri este cea prin care se doreste realizarea padocului de la Tomesti. Contractul a atras 11 societati. Miza era una destul de importanta, lucrarile fiind estimate la peste 4,67 milioane lei, fara TVA.

Exista insa o licitatie care s-a adjudecat deja cu valori ciudate oferite la licitatie. Folosinta generala a locuintelor sociale din Gradinari. Contractul a fost adjudecat de Iasicon cu o oferta de aproape 4,2 milioane lei, fara TVA. Lucrarile ar trebui finalizate in doar o luna, garantia oferita fiind de 120 de luni.

O alta licitatie cu oferte iesite din comun a fost cea de la continuarea lucrarilor de consolidare a pasajului Alexandru cel Bun. Trei firme au depus oferte la o licitatie estimata la 553.000 lei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata