Taxa auto record în România: 10.750 euro

Controversata taxa de poluare auto ajunge sa reprezinte, in medie, 5% din pretul unei limuzine sau al unui supercar de lux. Nesemnificativ, si-au spus zeci de romani care si-au cumparat masini noi cu preturi de la 100.000 la 450.000 de euro.

.
Nivelul taxei de poluare auto pentru autoturismele noi de lux, cele ale caror valori depasesc 100.000 de euro, poate ajunge la pretul unei masini de clasa mica din import sau la pretul celei mai scumpe variante de Dacia Logan berlina.

Potrivit calculelor The Money Channel, cea mai mare taxa auto platita de un client din Romania in acest an a fost de 10.751 de euro pentru un Ferrari 599 GTB Fiorano care costa peste 250.000 de euro.

Clientii SUV-ului ML 63 AMG de la Mercedes-Benz au platit o taxa auto de 10.573 de euro, in conditiile in care pretul de lista pentru acest autovehicul este de 105.000 de euro. Pe locul al treilea in topul celor mai mari taxe se afla un alt Ferrari.

Pentru Scaglietti, taxa auto ajunge la 10.327 de euro, chiar daca pretul de achizitie de 271.000 de euro este mai mare decat in cazul modelului Fiorano. Brandul Bentley are mai multe modele cu taxe de 10.298 de euro, cum este cazul lui Continental GT Speed sau al limuzinei Flying Spur Speed.

Pe locul al cincilea in clasamentul celor mai mari taxe auto platite in acest an se afla cel mai scump autoturism cumparat de vreun client roman in primele opt luni din acest an. Maybach 57S are un pret de lista de 443.000 de euro si a fost achizitionat in mai 2009. Taxa auto pentru acest model este de 10.210 euro. Prin comparatie, cea mai scumpa varianta a modelului Logan berlina costa 10.700 de euro.

Masinilor supersport, SUV-urilor si limuzinelor cu motorizari de varf, de peste 500 de cai putere, li se aplica o taxa de poluare auto care poate ajunge la cinci cifre in euro. Factorii care influenteaza decisiv cuantumul taxei unei masini noi nu au legatura cu pretul de achizitie sau cu puterea motorului, ci tin cont de capacitatea cilindrica si de emisiile de dioxid de carbon. In cazul acestor masini, cilindreea masoara aproximativ 6.000 de centimetri cubi, iar emisiile de dioxid de carbon se ridica, in medie, la 400 de grame pe kilometru.

In total, cel putin 45 de romani au platit o taxa auto de peste 10.000 de euro numai in primele opt luni din acest an. Aceste cifre sunt valabile doar pentru masinile noi inmatriculate in Romania si care apartin unui numar de sase branduri exclusiviste: Ferrari, Maserati, Bentley, Aston Martin, Lamborghini si Maybach. Fiecare dintre aceste branduri produc modele ale caror preturi au sase cifre exprimate in euro.

Sursa: Business Standard

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata