Taxele de admitere aduc Universităţilor câte un milion de dolari

Marile universităţi de stat au câştigat câte un milion de dolari din admiterea de anul acesta: taxele de admitere au fost dublate de taxele pentru masterat, odată cu adoptarea sistemului Bologna.

Cei mai mulţi bani din taxe au adunat universităţile Bucureşti şi Iaşi. Pentru universităţile de stat, admiterea reprezintă un prilej de a-şi suplimenta veniturile, chiar dacă o parte din sume sunt absorbite de concursul în sine, reprezentând remuneraţia personalului didactic şi cheltuielile materiale.

Ca şi în anii trecuţi, în top se află universităţile din Bucureşti şi Iaşi, care au adunat în jur de un milion de dolari fiecare. Universitatea Bucureşti, de pildă, a avut circa 25.000 de candidaţi pentru sesiunea din iulie, încă neîncheiată, iar taxa medie de admitere a fost de 100 de lei.

Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi
a organizat în iulie admiterea şi pentru primul ciclu de studii din sistemul Bologna, şi pentru al doilea, adică pentru masterat. În condiţiile acestea, a numărat 17.000 de candidaţi, dintre care 12.500 pentru studii de licenţă, iar 4.500 pentru studii de masterat.

Câştigurile instituţiei din taxa de admitere se ridică la 3,3 de milioane de lei, adică circa un milion de dolari.

Veniturile din taxele de admitere sunt însă mici în raport cu cele pe care universităţile le strâng din taxele de şcolarizare. Acestea nu pot fi însă estimate până la începutul semestrului I, când candidaţii admişi la mai multe specializări, unii chiar la universităţi diferite, optează pentru o specializare sau, în cazuri rare, două.

Sursa: Cotidianul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata