Trimiterea bugetarilor în concediu fără plată va duce la muncă voluntară

Reprezentantii Blocului National Sindical considera ca masura Guvernului de a trimite bugetarii in concediu obligatoriu fara plata pentru o perioada echivalenta cu 10 zile lucratoare va duce la incercarea de a-i convinge pe angajati sa presteze munca voluntara in cuantumul acestor ore, au anuntat sindicalistii, miercuri, intr-o conferinta de presa.

“Nu exista decât o cale de rezolvare a problemei trimiterii salariatilor din sectorul bugetar 10 zile in concediu, si anume demararea discutiilor cu sindicatele din fiecare institutie, cu cifrele concrete pe masa.

Atfel se va ajunge la postura de a-i convinge pe salariati ca este nevoie de munca voluntara. S-ar putea ca activitatea institutiilor respective sa nu poata functiona daca salariatii vor fi trimisi in concediu.

Munca pe care o depun unii salariati ar trebui, astfel, depusa de colegii lor, care vor trebui sa stea peste program si care vor cumula ore suplimentare. Iar orele suplimentare nu pot fi platite.

Aceasta masura este o abordare fantezista a problemei si se poate ajunge la munca voluntara”, a declarat presedintele BNS, Dumitru Costin.

De asemenea, liderul sindical a precizat ca masura de a trimite bugetarii in concediu fara plata este corecta din punct de vedere teoretic, a fost calculata cu cifre reale, dar nu poate fi aplicata.

“Este un demers facut din birou”, a mentionat acesta. Totodata, sindicatele sustin ca nu se poate formula un act normativ care sa prevada aceasta masura, deoarece este ilegal. “Guvernul nu poate da un act normativ in acest sens. Nu exista temei legal.

Ar trebui modificata legislatia in domeniul muncii, iar aceasta este valabila pentru tot sectorul, nu numai pentru cel bugetar”, a declarat Dumitru Costin. În ceea ce priveste proiectul salarizarii unice din sistemul bugetar, presedintele BNS a reafirmat ca acesta va fi prezentat la inceputul saptamânii viitoare sindicatelor.

Toti angajatii din sectorul bugetar vor face obiectul reducerii timpului de lucru cu echivalentul a 10 zile, in perioada septembrie-noiembrie, ceea ce va determina o reducere a cheltuielilor cu 0,3% din PIB (1,5 miliarde lei), a anuntat, marti, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

“Pentru sectorul bugetar am decis luarea unor masuri precum oprirea activitatii, acordarea a 10 zile libere neplatite, reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore.

Poate fi o combinatie legata de specificul fiecarei activitati. Dupa acordarea a 10 zile libere, impactul bugetar va fi de 0,3% din PIB”, a afirmat Pogea.

De asemenea, acesta a precizat ca orele suplimentare nu se platesc si se compenseaza prin timp liber, iar primele au fost anulate.

Ministrul Muncii a declarat, pentru RFI, ca angajatii din sectorul bugetar ar trebui sa accepte masurile propuse de guvern in domeniul social, precum cea privind intrarea in concediu fara plata, timp de 10 zile, deoarece astfel pot fi evitate restructurarile masive, in anii care vin.

Sârbu a explicat ca la Ministerul Muncii a fost facuta o proiectie si ar urma sa se discute cu sindicatele din zona bugetara care ar fi criteriile pentru eventuale disponibilizari, inclusiv in ce masura acele 10 zile de concediu fara plata, sa fie luate pâna la sfârsitul anului, eventual, in transe sau tot odata, pe cale amiabila, fara sa mai fie nevoie neaparat de un act normativ.

Citește și
1 Comentariu
  1. fetesti spune

    In municipiul FETESTI de ex.salariul unui politist comunitar este de 450lei daca lucreaza la zi si de cca.650 lei daca lucreaza la tura.Asta cum vi se pare?Ei vor face ordine in orase (si pe sosele) …va dati seama ce o sa iasa..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata