UE propune instalarea de „cutii negre” în autobuze şi taxiuri

36

Autobuzele, taxiurile şi camioanele ar putea fi echipate cu ‘cutii negre”, asemănătoare celor din avioane, în urma propunerilor Comisiei Europene (CE) de a spori siguranţa rutieră, relatează cotidianul britanic The Telegraph.

Comisia, care şi-a stabilit ca obiectiv reducerea la jumătate a deceselor survenite în urma accidentelor rutiere în următorii zece ani, doreşte să examineze varianta de a amplasa cutii negre în vehiculele destinate transportului. Propunerile pentru amplasarea dispozitivelor au fost incluse în cel mai recent Plan de Acţiune pentru siguranţa rutieră al CE.

Aşa cum a dezvăluit Daily Telegraph anul trecut, CE a cheltuit deja aproximativ 2,8 milioane de euro pentru examinarea modului în care tehnologia ar funcţiona într-o schemă cunoscută sub numele de ‘Proiectul Veronica’.
Cutiile negre ar putea fi folosite pentru a ajuta poliţia să pună cap la cap ceea ce s-a întâmplat, după un accident. Ele ar putea, spre exemplu, detecta dacă o maşină a frânat brusc sau a virat.

Într-o declaraţie, Comisia a afirmat că oficialii săi vor examina ‘valoarea adăugată a dezvoltării şi instalării dispozitivelor de înregistrare a datelor, în specia, pe vehicule profesionale, pentru a îmbunătăţi anchetele tehnice şi analiza accidentelor’.
Pe de altă parte, scrie cotidianul britanic, disponibilitatea Comisiei de a cheltui mai mulţi bani pentru examinarea tehnologiei a declanşat temeri că dispozitivele ar putea fi decretate obligatorii pentru toate autoturismele. Acest lucru a fost însă negat de către Comisie.

Oponenţii amplasării cutiilor negre au avertizat că introducerea lor ar putea conduce la o creştere a nivelului de supraveghere. De partea cealaltă, cei care susţin ideea introducerii dispozitivelor afirmă că acestea îi vor ajuta pe şoferii implicaţi într-un accident să-şi dovedească nevinovăţia.
Alte planuri-cheie ale strategiei de siguranţă rutieră includ instalarea obligatorie a unui sistem de control electronic al stabilităţii şi sisteme de frânare automată pentru autobuze şi camioane.

‘O sută de oameni mor în fiecare zi pe drumurile din Europa’, a declarat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas. ‘Am realizat progrese importante începând cu anul 2001 şi am reuşit să salvăm aproape 80.000 de vieţi’, a adăugat oficialul european.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News