Vântul din Dobrogea cea săracă valorează acum aur

Batuta de vant aproape tot anul, Dobrogea, o regiune arida din sud-estul Romaniei, parea condamnata la saracie inainte ca potentialul sau enorm de producere a energiei eoliene sa fie descoperit de marile companii, care promit sa investeasca aici miliarde de euro, comenteaza AFP, citată de Ziare.com.

Una dintre companiile interesate, CEZ din Cehia, a instalat deja aici primele turbine din cele 240 cat va avea parcul sau eolian, acesta promitand sa devina cel mai mare din Europa, mai scrie AFP.

Proiectul valoreaza 1,1 miliarde de euro, dar intampina dificultati din cauza planurilor similare ale companiei spaniole Iberdrola, care doreste sa construiasca propriul parc eolian in vecinatate, la Cogealac.

Autorii acestui proiect spun ca el va avea o capacitate de 1.600 de MW si, prin investitii de 2,2 miliarde de euro, va deveni pana in 2017 cel mai mare parc eolian din lume.

In razboiul dintre CEZ si Iberdrola, companie sustinuta de partenerul local Eolica Dobrogea, a intervenit un actor de marca: primarul din Cogealac, Hristu Cati, sustinator neconditionat al companiei spaniole, mai comenteaza jurnalistii francezi.

Conform ministrului Economiei, Adriean Videanu, de acest subiect s-au aratat interesate pana acum ENEL, EDP si Petrom-OMV.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata