Vasile Blaga: Legea 215 trebuie modificată pentru a deveni funcţională

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, susţine că Legea 215/2000 trebuie modificată pentru a întări administraţia publică locală şi pentru a o face funcţională, dar şi pentru a fi adaptată normelor comunitare.

Blaga spune că proiectul de lege pentru modificarea Legii va fi depus la Parlament în a doua parte a anului şi că la el lucrează toate ”părţile implicate”, atât Asociaţiile Comunelor, Oraşelor, Municipiilor şi Consiliilor Judeţene, cât şi Ministerul Finanţelor.

”Până în prezent, am avut deja câteva discuţii pe această temă. Propunerile convenite vor fi supuse dezbaterii publice. (…) Nu mai departe de o lună de zile primarii au venit cu anumite propuneri de prevederi care vor fi incluse în această lege.

Spre exemplu, mi se pare absolut normal ca primarul să fie preşedintele Consiliului Local în cadrul şedinţelor de plen. O altă propunere cu care sunt de acord este cea care se referă la reducerea numărului de consilieri locali. Legea administraţiei publice locale trebuie să fie modificată pentru a deveni funcţională, în primul rând, şi adaptată normelor comunitare”, a declarat Blaga, într-un interviu.

El a criticat înfiinţarea de noi oraşe şi, implicit, primării de oraşe, afirmând că aproximativ 2.000 de primării nu îşi pot onora obligaţiile curente din bugetul propriu.

”Am mai spus-o şi repet: în toată Europa se restrâng unităţile administrativ-teritoriale, dar în România încă se mai doreşte transformarea unor sate în comune sau a unor comune în oraşe. Această practică trebuie să înceteze. După 1990 au fost înfiinţate 63 de noi oraşe. Facem noi primării pentru ca apoi primarii să spună că nu au bani nici pentru a funcţiona. La această oră există în ţară aproximativ 2.000 de primării care nu îşi pot onora obligaţiile curente din bugetul propriu”, a adăugat Blaga.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata