Vasile Puşcaş avertizează că România ar putea primi fonduri diminuate

Fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană profesorul Vasile Puşcaş avertizează că România şi-ar putea diminua şansele de a primi aceeaşi sumă de bani în următorul exerciţiu bugetar, din perioada 2014-2020, din cauza asimilării scăzute a fondurilor structurale.

‘Polonia, Republica Cehă şi Slovacia au primit, împreună, un miliard de euro în plus faţă de fondurile structurale pe care le-au atras până acum pentru ca s-au descurcat foarte bine din punct de vedere economic. Decizia a fost anunţată luni de Comitetul interinstituţional şi a fost luată pentru a că în primii trei ani ai acestui exerciţiu bugetar au reuşit o dezvoltare economică şi socială bazată pe restructurare, competitivitate şi sustenabilitate’, a declarat Vasile Puşcaş.

Fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană a explicat că aceşti bani sunt acordaţi celor trei ţări în urma redistribuirii bugetare pe anul 2011 şi a unor evaluări care se fac la jumătatea exerciţiului bugetar.

‘Putem să ne gândim la aceşti bani şi ca la un premiu pe care îl primesc cele trei ţări, dar din păcate îl primesc din banii pe care alte ţări, ca România, nu îi folosesc. Acesta este un aspect, dar în anii care au mai rămas până în 2013 ţara noastră va avea mai puţine fonduri le dispoziţie. Iar cel mai mare pericol este ca în exerciţiul bugetar 2014-2020 să scadă finanţarea acordată României, care se negociază acum, şi să primim mai puţini bani pentru că nu am făcut dovada că îi putem atrage şi folosi. Dacă vrei să fii fruntaş, te baţi să ajungi în vârful clasamentului, dacă nu, stai cu repetenţii’, a spus Puşcaş.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata