Victor Ponta apreciază că avizarea de către Guvern a proiectului privind ANI denotă nesimţire

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, a apreciat luni (26 aprilie 2010) înainte de începerea consultărilor de la Palatul Cotroceni, că aprobarea de către Guvern a unui proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), chiar înainte de discuţiile dintre preşedinte şi partide, denotă nesimţire.

„Ca să folosesc un termen deja încetăţenit în politica noastră, chiar de domnul Boc, e vorba de nesimţire. Cum să te cheme preşedintele la consultări şi tu deja să aprobi? Probabil că astăzi preşedintele, la ora 6, le va zice să rescrie legea cum consideră dânsul, iar domnul Boc, cu acea capacitate absolut incredibilă de a se adapta pe moment şi de a face piruete, o va face şi pe aceasta”, a apreciat Ponta.

El a mai spus că premierul ar fi trebuit să convoace şedinţa de Guvern după consultările de la Palatul Cotroceni. „Dacă ne-au chemat la ora 17.00 la consultări, cred că dânsul putea să se întâlnească la ora 19.00.
Dacă ai un pic de respect pentru preşedintele ţării – eu sunt convins că domnul Boc nu îl respectă, ci chiar îl divinizează pe preşedintele ţării – şi atunci dacă te cheamă preşedintele la consultări, după aceea îţi iei temele şi le faci până mâine dimineaţa, cum a făcut şi cu programul de Constituţie”, a apreciat Ponta.

El a mai spus că social democraţii sunt de acord cu funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, dar numai în limitele constituţionale. „Nu putem să facem o lege împotriva Constituţiei, doar când vom modifica Constituţia. Sigur, domnul Boc poate, dânsul nu are nicio restricţie în a da în continuare proiecte de legi şi ordonanţe neconstituţionale. Dar noi vrem să fim totuşi oameni serioşi, să o facem să funcţioneze bine”, a spus Victor Ponta.

În ce priveşte opţiunea liberalilor de a nu participa la consultări, Ponta a replicat că doar Traian Băsescu are impresia că PSD face ceea ce spune Crin Antonescu.
„Noi am luat decizia noastră, respectăm decizia liberalilor, dar fiecare partid, cu propriul mod de a-şi expune punctul de vedere. Pentru noi, să ne spunem punctul de vedere şi pe ANI, şi pe legea funcţionarilor publici, orice ocazie trebuie folosită”, a declarat Victor Ponta.

Preşedintele PSD a apreciat că este un gest de normalitate că social democraţii să participe la consultările de la Cotroceni şi că şeful statului ar trebui să îşi exercite mai des atribuţia de mediator, inclusiv în domenii precum pensiile, şomajul, legea salarizării.
„E bine că ne-a chemat acum să discutăm de ANI, fiind vorba de o problemă de neconstituţionalitate, am venit pregătiţi să discutăm şi de legea funcţionarului public, declarată de asemenea neconstituţională, şi dacă la ora 6 se vede cu domnul Boc, poate să îi dea dispoziţii ca să îndrepte şi legea funcţionarului public”, a precizat liderul PSD.

De asemenea, liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin, a subliniat că e nevoie de o agenţie care să controleze conflictul de interese şi compatibilităţile. „Aşa cum aţi văzut, se pare că nepotismul se întinde şi în acest guvern Boc şi cred că avem nevoie de cineva care să spună că într-adevăr avem nevoie de moralitate în politică”, a spus el.

În ce priveşte opţiunea liberalilor de a nu se prezenta la consultări, liderul PC a apreciat că preşedintele PNL s-a săturat de un anumit gen de atitudine. „Şi noi suntem pe pragul de a ne sătura de această atitudine, în care suntem chemaţi la Cotroceni, ne exprimăm punctul de vedere şi se pare că nimeni nu ţine cont de el”, a precizat Daniel Constantin, adăugând că propunerea Guvernului privind modificarea Constituţiei nu a ţinut cont de recomandările PC, deşi preşedintele a apreciat că observaţiile conservatorilor sunt pertinente.

Executivul a aprobat, luni, în şedinţă extraordinară, proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), acesta urmând să fie trimis la Parlament.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata