Victor Ponta: Migraţia politică ar trebui sancţionată prin Constituţie

14

Migraţia politică ar trebui sancţionată prin legea fundamentală, a afimat luni preşedintele PSD, Victor Ponta, în cadrul dezbaterii ‘În căutarea consensului. Reforma instituţiilor între marketing electoral, inginerie constituţională şi dezbatere publică’, organizată de Asociaţia Pro Democraţia (APD).

Liderul social-democraţilor s-a referit la actuala situaţie politică din Parlament în care mai mulţi senatori şi deputaţi au demisionat din grupurile politice din care făceau parte şi s-au înscris în grupul parlamentar al independenţilor. ‘Considerăm că sunt multe alte lucruri care trebuie modificate în Constituţie.

Mă bazez pe sprijinul preşedintelui Traian Băsescu că propunerea noastră de a sancţiona migraţia politică a celor care susţin astăzi Guvernul domnului Băsescu, va fi trecută în Constituţie. La o problemă morală atât de gravă poate că o soluţie legală reuşeşte să pună un prim pas în rezolvarea ei. (…)
Am în faţă o situaţie de astăzi în care 40 de parlamentari, aproape 10% din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, nu reprezintă pe nimeni. Nu au fost votaţi pentru că nu exista un grup sau un alt partid despre care ei zic că îl reprezintă acum. 10% este mult’, a declarat Ponta.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, liderul social-democrat le-a reamintit celor prezenţi în sală de afirmaţiile premierului Emil Boc, potrivit cărora politicienii care demisionează din partidul din care făceau parte ar trebui eliminaţi din Parlament pentru a combate ‘traseismul parlamentar’.
‘Cum poate fi combătută migraţia politică? Gândim toţi la fel. Nu pot decât să fiu invidios că am ajuns de-abia acum la nivelul politic al domnului Boc, care în 2003 susţinea limitarea migraţiei politice.

El spunea atunci, citez: „Sunt convins că în plenul Camerelor vom găsi soluţia convenită pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna în viaţa publică din România migraţiei politice, care de zece ani nu face decât să producă mult rău clasei politice şi imaginii acesteia”. Bine zice domnul Boc! Şi mai zice:

„Cel care părăseşte partidul trebuie să fie considerat demis de drept. E o măsură necesară vieţii româneşti pentru a elimina turismul parlamentar şi a crea o imagine favorabilă actualei clase politice din România”. Eu l-am prins din urmă, ca toate marile spirite trebuie urmărit domnul Boc şi sunt convins că şi PNL nu a găsit o altă soluţie mai bună!’, a mai precizat Victor Ponta.

El a adăugat că în această chestiune UDMR a rămas neutră fiindcă nu s-a confruntat cu problema ca parlamentari UDMR să părăsească Uniunea. Analistul politic Cristian Pârvulescu i-a sugerat liderului PSD că o modalitate de limitare a traseismului politic ar fi alegerea mai atentă a viitorilor membri ai partidului.
În replică, Victor Ponta a explicat că la înscrierea unui nou membru în partid nu se pot face anticipaţii referitoare la viitorul politic al respectivului membru.

‘Nu putem şti când selectăm un parlamentar dacă ulterior va avea un dosar la DNA şi va deveni independent (referire la cazul senatorului Cătălin Voicu, care s-a autoexclus din PSD – n.r.), dacă va afla că nu mai poate fi pus ministru de PSD şi trece la independenţi, dacă va afla că nu-şi primeşte banii pe contractul cu Hidroelectrica decât dacă trece tot la independenţi.

Ne cereţi mult prea mult unor biete partide care nu avem aceste posibilităţi pe care doar un guvern şi un stat foarte puternic reuşeşte să le identifice în această perioadă’, a mai spus Ponta.
Victor Ponta a ţinut să precizeze că în situaţia în care exclude din partid un parlamentar ales uninominal sau acesta părăseşte formaţiunea politică, ar trebui organizat un nou scrutin în colegiul respectiv.

‘Dacă exclud un parlamentar ales uninominal sau el pleacă, se organizează alegeri. Dacă am pierdut un parlamentar bun din cauza partidului, în următoarele alegeri voi fi sancţionat şi probabil acel parlamentar, devenit democrat-liberal, se realege. Dar să stăm să asistăm impasibili la ceea ce însuşi domnul Boc constata în 2003 că e o problemă uriaşă pentru România, cred că e bine să folosim acest prilej şi să remediem situaţia’, a conchis Ponta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata