Viitorul explorărilor spaţiale cu echipaje umane arată bine

Viitorul explorărilor spațiale cu echipaje umane arată foarte bine, ne asigură o serie de experți care susțin că în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, omul va ajunge să pună piciorul pe planete pe care nu le putem studia în prezent decât de la distanță, conform unui material publicat de SPACE.com.

Fostul astronaut Mae Jemison și inginerul Adam Steltzner de la NASA au vorbit cu optimism despre viitorul explorărilor spațiale cu ocazia Festivalului „The Future is Here” desfășurat în această lună la Washington.

„Explorarea și curiozitatea care o motivează sunt niște chestiuni fundamental umane”, și-a început Steltzner conferința, precizând că „oamenii trebuie să fie implicați în explorare”.

Adam Steltzner a fost șeful echipei de ingineri responsabilă pentru misiunea pe Marte a roverului Curiosity. El este unul dintre specialiștii care au conceput sistemul de asolizare pentru roverul Curiosity.

„De abia aștept ca omul să ajungă pe Marte și sunt convins că se va întâmpla în timpul vieții mele”, a susținut el.

Asolizarea unui echipaj uman pe Planeta Roșie va fi însă mult mai dificilă decât asolizarea unui rover robotizat. Spre exemplu, Curiosity a lovit atmosfera marțiană cu o viteză de 15 ori mai mare decât accelerația gravitațională (15g). Un echipaj uman nu poate călători la asemenea viteze. În timp ce organismul uman este obișnuit să suporte o accelerație gravitațională de 1g (9,8067 metri pe secundă la pătrat) la suprafața Pământului, la 15g retina se desprinde de organul vizual, conform lui Steltzner.

Nu trebuie însă să fim descurajați, subliniază el, precizând că pot exista mai multe modalități de explorare. Acestea par însă desprinse dintr-un roman SF. „Să ne imaginăm că am putea trimite bacterii rezistente la medii extreme pentru a teraforma o planetă”.

Deși ideea că bacteriile — și în general viața — poate călători prin spațiu în asteroizi și poate ajunge pe alte planete unde se poate dezvolta, dacă există condiții prielnice, nu este nouă, Steltzner sugerează crearea unui astfel de program de diseminare a vieții în spațiu.

Astfel de bacterii ar putea să poarte genomul uman și un set de instrucțiuni genetice care să coordoneze reasamblarea acestui genom odată ajunse pe o altă planetă (după ce o astfel de planetă a fost teraformată pentru a putea susține viața). Acest proces este descris de Steltzner drept „printare organică a oamenilor, de-a lungul timpului”.

Dacă un astfel de program de colonizare spațială ar fi acceptat și pus în practică rămâne o altă discuție, în condițiile în care oamenii se definesc pe sine drept mai mult decât suma genelor care îi alcătuiesc — experiența de viață și legăturile sociale având indiscutabil un rol esențial asupra caracterului de a fi uman. Însă, în ceea ce privește răspândirea speciei umane în galaxie, această abordare a „printării organice” pare cea mai ușoară și mai eficientă.

În ceea ce privește motivația explorării altor planete, Steltzner a readus în discuție că specia umană va dispărea dacă rămâne pe Pământ. „Portofoliul nostru imobiliar exclusiv terestru este expus unei sume de riscuri majore”, iar problema nu este dacă se vor materializa aceste amenințări, ci când anume vor deveni ele realitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata