Vlădescu: Majorarea unor taxe nu este suficientă pentru depăşirea crizei

Majorarea unor taxe nu este suficientă pentru depăşirea crizei, care excede tot ceea ce autorităţile mondiale şi-au putut închipui, a mai declarat Sebastian Vlădescu, la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European.

Trăim o criză care excede cu mult ceea ce ne-am putut închipui. Măsurile obişnuite de a mări o taxă sunt insuficiente. Trebuie să te uiţi în adâncul economiei pentru a vedea ceva care se întâmplă în trei ani. Singura resursă pe care România o are este resursa umană, a celor cu iniţiativă, vrem să îi susţinem, încercând să oferim celorlalţi ajutoare sociale, uneori minime”, a spus Vlădescu.

El a adăugat că, în România, nu există un număr suficient de oameni bogaţi pentru a-i susţine pe cei săraci.

În opinia acestuia, mai întâi trebuie creată bogăţia, iar aceasta „o creează cei care au iniţiativă”.

„Şi, din păcate, asta nu este toată populaţia unei ţări”, a subliniat el.

Transferul de resurse de la bugetul de stat către sectorul privat este foarte greu de imaginat la ora actuală, a mai declarat, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu,la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European.

„În limitele actualului spaţiu bugetar nu este o sursă directă care să fie pusă la dispoziţia mediului de afaceri dincolo de granturile europene. Toate aceste lucruri sunt puse în funcţiune, iar dorinţa cea mai mare este să profităm de acestea.

Avem în program să susţinem absorbţia de fonduri comunitare în agricultură. Resursele de care dispunem la ora actuală sunt extrem de limitate (…) un transfer de resurse de la bugetul de stat către sectorul privat este foarte greu de imaginat’, a subliniat Vlădescu.

Potrivit oficialului, România are nevoie de spirit antreprenorial şi de o menţinere a stabilităţii macro-economice.

‘Avem nevoie de spirit antreprenorial. O creştere a taxelor ar fi dus la scăderea investiţiilor. Menţinerea stabilităţii macro-economice este foarte importantă pentru sectorul privat. La ora actuală, Banca Naţională şi sectorul bancar, alături de Ministerul Finanţelor, fac eforturi majore pentru a menţine liniile de credit deschise’, a precizat ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor Publice a mai spus că evaziunea va fi atacată şi, în ansamblul său, proiectul pentru România este ambiţios, „se uită la economie, buget şi structura socială a României, încearcă să fie funcţional pentru cât mai mulţi dintre români”.

Marţi, a început la Bucureşti cea de-a 7-a ediţie a Forumului Financiar Central şi Sud-Est European, organizat de Forum Invest, în colaborare cu Banca Naţională a României.

Evenimentul, care se va desfăşura în zilele de 25 şi 26 mai, va beneficia de participarea unora dintre cei mai importanţi bancheri din sistem, respectiv Dominic Bruynseels – preşedintele Executiv BCR, Steven Van Groningen – director general executiv al Raiffeisen Bank, Răsvan Radu – preşedinte al Unicredit Ţiriac Bank, Ionut Costea – preşedinte al Eximbank România, invitatul special din Marea Britanie Pasquale Diana – vicepreşedinte Morgan Stanley, una dintre cele mai importante bănci de investiţii din lume.

Oaspete de onoare este Nouriel Roubini, economistul care a estimat impactul crizei financiare asupra economiilor lumii, şi care va participa, miercuri, alături de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în calitate de invitat special al acestei ediţii a forumului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata