Vlădescu: O renegociere a scrisorii de intenţie cu FMI ar fi o eroare

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, consideră că o renegociere a scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, în ceea ce priveşte modalităţile de reducere a cheltuielilor publice, ar fi o eroare.

„Din punctul meu de vedere, o renegociere a ceea ce avem în acest moment în zona reducerii cheltuielilor şi a principiilor mari ale scrisorii de intenţie ar fi o eroare”, a declarat joi, ministrul Sebastian Vlădescu, după o întâlnire de lucru la Ministerul Agriculturii.

„Aşteptăm decizia în Consiliul Economic şi Social (CES). Nu are rost să lucrăm la un pachet legislativ şi să îl facem public atât timp cât nu există decizia CES vis-a-vis de trimiterea sau netrimiterea scrisorii de intenţie”, a mai spus oficialul MFP.

Potrivit unor surse guvernamentale, măsurile de austeritate anunţate de Guvern ar urma să fie adoptate printr-un proiect de lege dezbătut de Parlament în procedură de urgenţă sau adoptat prin asumarea răspunderii Executivului.

Consiliul Economic şi Social ar urma să se pronunţe luni printr-un aviz consultativ asupra scrisorii de intenţie a Guvernului privind acordurile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, după care Executivul, reunit în şedinţă, ar trebui să adopte şi să transmită documentul către instituţiile de finanţare externă.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat săptămâna trecută că fondul de salarii în sectorul bugetar va fi redus cu 25 la sută, începând cu 1 iunie, iar cel de pensii cu 15 la sută.

‘Fondul de salarii va scădea în aparatul de stat cu 25 la sută, iar până la sfârşitul anului şefii de instituţii au obligaţia de a face selecţia, astfel încât, în 2011, menţinându-se anvelopa salarială şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele de acum. Această măsură se aplică de la 1 iunie.

În privinţa pensiilor, Guvernul îşi va menţine transferul de 1,7 miliarde euro la fondul de pensii, dar, pentru a acoperi pensiile la nivelul actual ar mai trebui circa 500 milioane euro, ce nu există. Ca atare, este previzibilă o reducere a pensiilor cu 15 la sută.

De asemenea, se va proceda la reducerea masivă a subvenţiilor, iar banii recuperaţi vor fi alocaţi ţintit către cei ce au nevoie de sprijin financiar. Ajutorul de şomaj se va reduce cu 15 la sută’, a precizat Traian Băsescu, explicând că toate salariile vor fi afectate de reducerea cu 25 la sută, inclusiv cel minim pe economie, dar ‘Guvernul va completa diferenţa sub 600 de lei’

Misiunea FMI a analizat, în perioada 27 aprilie – 9 mai modul în care România şi-a îndeplinit condiţionalităţile prevăzute în Acordul Stand-By.

Programul de asistenţă financiară, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro) Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.

Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la BM.

Misiunea FMI va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României, care va fi discutat de Board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie. Dacă raportul va fi aprobat, România va primi cea de-a cincea tranşă, în valoare de 768 de milioane DST (0,85 miliarde de euro) din cadrul împrumutului acordat de FMI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata