Cum te ajută tehnologia sa îți dezvolți afacerea în domeniul agricol

42

Progresele tehnologice sunt vizibile la tot pasul, iar agricultura este un domeniu care nu putea fi ocolit de acest fenomen. Așa a apărut conceptul de agricultură inteligentă, care câștigă tot mai mult teren în ultimii ani, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce fermierilor.

Noile utilaje și tehnologii s-au dovedit a fi mult mai eficiente decât cele clasice, așa că șansele de reușită ale unei afaceri în domeniul agricol sunt strâns legate de folosirea acestora.

Pentru a înțelege mai bine, îți oferim cele mai elocvente exemple despre modul în care tehnologia ajută un fermier să își dezvolte afacerea.

 

Platformele digitale integrate

Platformele digitale integrate reprezintă cel mai modern și complex instrument de administrare a fermei. Cu ajutorul lor, fermierul poate gestiona toate activitățile din cadrul exploatației și poate monitoriza culturile fără a fi nevoie să se deplaseze de fiecare dată în teren.

Totodată, prin intermediul platformei primește informații despre evoluția vremii, alerte meteo, dar și indicații exacte referitoare la măsurile care trebuie luate într-un anumit moment.

Nu în ultimul rând, platforma permite și o bună gestionare a documentelor, precum și controlul celorlalte tehnologii moderne folosite în fermă.

Mulți fermieri au ales să implementeze conceptul de agricultură digitală cu Agricover, care le pune la dispoziție platforma CROP360 – unul din cele mai avansate instrumente de acest gen existente pe piață.

 

Imaginile satelitare

Practica a dovedit că este destul de dificil să gestionezi direct din teren culturile de  pe suprafețe întinse, pentru că acest lucru îți ocupă mare parte din timp. Mai mult de atât, sunt șanse ca anumite detalii să îți scape din vedere, pentru că este imposibil să verifici la pas fiecare metru pătrat dintr-o cultură întinsă pe câteva zeci sau sute de hectare.

Monitorizarea culturilor e mult mai simplă și mai eficientă cu ajutorul imaginilor satelitare, care nu mai necesită nici măcar deplasarea în teren. Cu ajutorul acestora, zonele afectate de secetă și de atacurile dăunătorilor sau bolilor pot fi ușor observate, pentru a se lua măsuri în consecință. 

De asemenea, se observă ușor și porțiunile în care plantele de cultură sunt insuficient dezvoltate, ca urmare a lipsei de apă sau de substanțe nutritive din sol.

 

Senzorii de la nivelul solului

Pentru orice fermier, informațiile despre calitatea solului sunt extrem de importante pe tot parcursul unui sezon agricol. Acesta trebuie să știe care este gradul de umiditate din sol, fertilitatea acestuia, gradul de compactare și alte informații care să îl ajute să asigure cele mai bune condiții pentru plantele de cultură.

În prezent, poți obține astfel de informații de mare acuratețe cu ajutorul senzorilor instalați la nivelul solului, care măsoară permanent o serie de indicatori. Datele transmise de aceștia pot fi consultate oricând prin intermediul unor aplicații, care pot fi integrate și în platforma digitală pentru administrarea fermei.

Senzorii semnalează inclusiv apariția buruienilor, astfel că fermierii pot interveni la timp cu tratamente doar în zonele în care este nevoie. În mod similar se procedează și cu îngrășămintele și celelalte tratamente fitosanitare, iar utilizarea senzorilor poate duce la o reducere semnificativă a costurilor necesare achiziției și administrării acestor substanțe.

 

Utilajele controlate prin GPS

Utilajele agricole moderne aproape că își fac treaba singure, fără a mai avea nevoie de un operator. Acestea pot fi programate și ghidate prin dispozitive GPS, ceea ce permite efectuarea unor lucrări de mare precizie cu riscuri minime de distrugere a culturilor.

Rolul operatorului este doar acela de a monitoriza buna funcționare a utilajului, acțiune ce solicită mai puțin efort și reduce gradul de oboseală. În plus, cabina asigură tot confortul necesar, astfel că lucrări care erau finalizate cu utilaje clasice în câteva zile pot fi gata în interval de 24 de ore.

 

Acestea sunt cele mai importante tehnologii ale momentului, la care ar trebui să apeleze orice fermier care își dorește o afacere profitabilă în domeniul agricol.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata