Napul dacic, ştirul şi loboda, reintroduse în cultura de serie

22

Un grup de cercetători de la Stațiunea legumicolă Buzău a reintrodus în cultură și urmează să omologheze peste 20 de varietăți de plante românești străvechi, între care napul dacic, știrul și loboda.

‘Unele plante, cum este cazul știrului alimentar, au fost selecționate din flora spontană, altele de la vechii grădinari, dar s-au obținut semințe de la două mari bănci de gene din Occident’, a declarat  cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de științe agricole și silvice.

Cercetătorii au reintrodus în cultură și au reabilitat soiurile vechi de tomate cum ar fi Inimă de bou, Bizon, Târgoviște, Crețești, Aurora, roșiile sârbești, ardeiul usturat Cornul caprei, vinetele din soiurile Pana Corbului, Bucureștene, Danubiana, Violete lungi, știrul alimentar Roșu de Buzău, chimenul (două varietăți), busuiocul de Radovanu (județul Călărași), bame(două varietăți), loboda, leușteanul aromat (două varietăți), napul (topinamburul, patru varietăți).

Potrivit sursei citate, cea mai importantă realizare este reabilitarea celebrului nap dacic, considerat cel mai vechi soi cultivat pe teritoriul țării noastre.

‘Acesta a fost selecționat din populațiile locale din zona Buzăului și a Sibiului, napul așa-numit dacic crește în continuare sub formă sălbatică, are aspect de tulpină târâtoare, tuberculii săi sunt colorați intens în roșu-grena și sunt foarte gustoși’, a mai declarat Costel Vânătoru.

Potrivit sursei citate, napul poate fi cultivat în orice condiții de climă și sol.

‘Dintre toate plantele studiate, topinamburul sau napul a dat dovadă de cea mai mare rezistență la stres-ul termic și hidric, iar prin multiplele sale întrebuințări, aliment, îndulcitor, plantă medicinală, furaj pentru animale, industria alcoolului, respectiv bricheți pentru încălzire din tulpina sa foarte generoasă, se poate considera o adevărată plantă a viitorului’, a mai declarat sursa citată.

După aproape 10 ani de cercetări, Costel Vânătoru a ajuns la concluzia că ‘cele mai vechi soiuri românești se disting prin rezistență genetică la boli și dăunători, o adaptabilitate ridicată la stres-ul termo-hidric și în general la toate schimbările climatice produse în ultimele decenii‘. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata