PrestigeAsig.ro | Tot ce trebuie să ştii despre asigurarea unei locuinţe !

Trăim într-o lume în care lucrurile se afla într-o continuă schimbare. Şi chiar dacă în ultimul an ne-am dat seama cu toţii cât de importantă este locuinţa noastră, foarte puţini dintre noi optează pentru încheierea unei poliţe de asigurare facultativă pentru casa. Însă, trebuie să avem în vedere faptul că pentru majoritatea dintre noi, casele reprezintă una din cele mai mari, dar şi cele mai importante investiţii. Prin urmare, trebuie să îi asigurăm acesteia protecţia de care are nevoie.

Este adevărat că cu toţii ne protejăm locuinţa aşa cum ştim noi cel mai bine, însă sunt anumite riscuri pe care nu le putem anticipa, şi chiar dacă am putea face acest lucru nu ne-am putea proteja locuinţă în niciun fel în faţa unui cutremur, nu-i aşa? Prin urmare, având în vedere că pericolele ne pot pândi la orice colţ, este important să încheiem o asigurare facultativă pentru căminul nostru.

Ce este asigurarea facultativă pentru locuinţe?

Dacă deţii deja o locuinţă, probabil ştii că prin legea nr 260/2008 eşti obligat să deţii o asigurare PAD. PAD reprezintă o poliţă de asigurare obligatorie pentru locuinţe care o asigură împotriva dezastrelor naturale. Mai precis, aceasta poliţă acoperă trei riscuri, şi anume: cutremurul de pământ, alunecările de teren şi inundaţiile, provocate de fenomene naturale.

Ei bine, asigurarea facultativă de locuinţe şi bunuri vine în completarea PAD-ului, fiind un produs specific al companiilor de profil, prin care proprietarii de locuinţe îşi pot asigura apartamentele, casele, dar şi imobilele în întregime împotriva unor riscuri prevăzute, bineînţeles, în contractul de asigurare. Bineînţeles că prima de asigura (costul asigurării) depinde de mai mulţi factori, precum: suprafaţa casei, anul construcţiei, bunurile asigurate, materialele din care a fost construită locuinţa şi aşa mai departe.

Iată care sunt riscurile generale pentru care asiguraţii sunt despăgubiţi de asiguratori:

 • Riscuri de bază: această categorie cuprinde riscuri precum: incendii, trăsnet sau descărcări electrice atmosferice asupra clădirii asigurate, explozii şi incendii, căderea aparatelor de zbor, lovirea accidentală şi neintenţionată a clădirii asigurate de către vehicule rutiere care nu aparţin asiguratului.
 • Riscuri extinse: această categorie cuprinde riscuri de bază, dar şi pagubele ce pot fi produse de inundaţii şi aluviuni, furtuni, vijelii, ploi, prăbuşirile sau alunecările de teren produse din cauze naturale, avalanşe de zăpadă, greutatea gheţii sau a zăpezii. De asemenea, această categorie asigura şi demolarea, demontarea şi chiar mutarea într-un alt loc a unei clădiri în care se afla bunurile pentru care s-a încheiat poliţa de asigurare, dacă prin această operaţiune se opreşte extinderea unui incendiu, aunei alunecări de teren, inundaţie – mai precis dacă locuinţa poate fi protejată de o ameninţare bruscă.
 • Toate riscurile – în această categorie vom regăsi Riscurile de bază şi Riscurile Extinse la care vom mai avea în vedere şi pagubele produse de cutremurele de pământ, avarii accidentale ale instalaţiei de apă, canal, centrala termică din locuinţă, vandalism, inundarea apartamentelor şi aşa mai departe.

Mai multe informaţii despre toate riscurile pe care le poţi include într-o asigurare facultativă pentru locuinţa ta vei găsi şi pe https://prestigeasig.ro/. Tot la ei vei găsi şi preţurile pentru o astfel de asigurare. Mai mult decât atâta, PrestigeAsig.ro te poate ajuta şi cu alte tipuri de asigurări, precum:

 • Asigurare de răspundere civilă auto / RCA;
 • Asigurare auto / CASCO;
 • Asigurare de locuinţe şi bunuri persoane fizice / PAD;
 • Asigurare de călătorie în străinătate;
 • Asigurare de viaţă;
 • Asigurare medicală / de sănătate;
 • Asigurare CARGO;
 • Asigurare CMR;
 • Asigurare de construcţii montaj CAR/EAR;
 • Asigurare Agricolă;
 • Asigurare de garanţii;
 • Asigurare de malpraxis.

 

La ce trebuie să fii atent atunci când închei o asigurare facultativă de locuinţe şi bunuri?

 1. Asigură locuinţa la valoarea ei reală

Poate din dorinţa de a plăti mai puţin sau poate că nu ai suficient timp la dispoziţie pentru documentare, ai fi tentat să îţi asiguri casa la o valoare de piaţă mult prea mică. Dacă ai cumpărat locuinţa acum câţiva ani, nu ar fi rău să faci un mic research şi să vezi care este preţul actual pentru casa ta.

Nu asigura locuinţa la preţul plătit în momentul achiziţiei, mai ales dacă au trecut foarte mulţi ani de atunci şi mai ales dacă ai investit în repararea şi îmbunătăţirea acesteia.

 1. Asigură bunurile din interiorul locuinţei

Poliţa de asigurare facultativă a locuinţei include şi bunurile din interiorul acesteia, nu doar construcţia în sine. Prin urmare, nu trebuie să le excluzi din contract. Astfel că îţi recomandăm să analizezi puţin lucrurile pe care le deţii şi să decizi care merită sau nu să fie incluse în poliţa de asigurare. Îţi recomandăm să incluzi toate obiectele de valoare, de la bijuterii, la obiecte de artă, electronice şi electrocasnice, mobilier etc.

 1. Include cât mai multe riscuri care îţi pot afecta locuinţa

Dacă locuieşti la bloc, într-o zonă ferită de agitaţia de pe şosele, este extrem de puţin probabil că locuinţa ta să fie lovită de maşini, prin urmare acest risc poate fi exclus de pe listă, însă în niciun caz nu ar trebui să elimini cutremurul sau inundaţiile produse de vecini. Prin urmare, ai grijă să bifezi toate riscurile sau categoriile de risc care îţi pot afecta clădirea şi care pot produce pagube considerabile.

 1. Reînnoirea poliţei de asigurare

În cele mai multe cazuri, poliţele de asigurare se încheie pe un singur an. Prin urmare, trebuie să reînnoieşti contractul de asigurare în fiecare an şi să incluzi noile modificări suferite de clădire, dar şi echipamente achiziţionate. Astfel încât şi ele să fie acoperite de poliţa de asigurare în cazul producerii unui eveniment neplăcut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata