Studenţii ar putea beneficia de un sistem de împrumuturi bancare

Studenţii ar putea beneficia de un sistem de împrumuturi bancare pentru efectuarea studiilor, garantate de stat, pe baza unei hotărâri de guvern, iar împrumuturile vor putea acoperi taxele de studii şi costul vieţii pe perioada studiilor, potrivit proiectului de lege a educaţiei, supus dezbaterii publice de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Potrivit documentului, returnarea împrumutului se va face după angajarea absolvenţilor şi va putea fi întreruptă pe perioada în care un absolvent se află în şomaj, în concediu de maternitate, concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2-3 ani sau are grave probleme de sănătate.

Totodată, cuantumul dobânzii şi al împrumutului va fi diferenţiat, în funcţie de mărimea veniturilor salariale ale absolventului, iar statul va acorda credite cu dobândă preferenţială pentru studenţii din mediul rural sau aparţinând unor grupuri dezavantajate, stimulând accesul la învăţământul superior şi asigurând, astfel, egalitatea de şanse.

„Absolvenţii care vor practica profesia minimum 5 ani în mediul rural vor fi scutiţi de plata a 75% din împrumut, această parte fiind preluată de stat. Statul garantează împrumuturile bancare dintr-un fond constituit în acest scop. Acest fond este gestionat de Agenţia de Credite şi Burse de Studii, prin reglementări corespunzătoare”, se arată în proiectul de lege.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata