Pentru prima dată în ultimul secol, Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei suverane în valută străină

50

Deși Rusia încearcă să minimalizeze intrarea în incapacitate de plată, analiștii economici spun că acest lucru va afecta țara pentru anii următori. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în ultimul secol, Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei suverane în valută străină. Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată la 27 mai.

În acest sens, Rusia spune că banii au fost trimiși la Euroclear, o companie de servicii financiare din Belgia care urma să distribuie plata către investitori. Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Newsweek.

Însă, analiștii economici susțin că e puțin probabil ca intrarea Rusiei în incapacitate de plată să aibă un impact imediat asupra țării, având în vedere că Moscova continuă să câștige bani din vânzarea unor mărfuri esențiale, precum petrolul. Există însă efecte pe termen lung.

În observaţiile sursei citate, acesta este rezultatul previzibil al sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, deși Moscova a încercat să evite inevitabilul, în ultimele luni. Deocamdată, default-ul este semnificativ prin simbolistica sa. Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe s-a întâmplat în 1918, în timpul Revoluției bolșevice, când Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus, reflectând statutul de paria internațional al țării și economia în prăbușire.

Ce înseamnă un default pentru Rusia

Un default are, deocamdată, o anumită simbolistică pentru Rusia, având în vedere că țara nu poate să se împrumute în prezent la nivel internațional, se confruntă cu o inflație de două cifre și cu cea mai gravă scădere economică din ultimii ani, relatează Bloomberg.

Incapacitatea de plată ar însemna că Rusia nu mai putea accesa piețele internaționale de împrumut până când nu va rambursa în totalitate banii creditorilor și nu va soluționa unele cazuri legale, care pot decurge din neplată.

În acest sens, Chris Weafer, fost strateg șef la cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank-CIB, director executiv al companiei de consultanță Macro Advisory, a declarat pentru BBC Today că un default formal va atrage după sine rambursarea unei sume mari din datoria țării.

Astfel, „Unele părți ale acelei datorii vor deveni automat scadente, deoarece vor exista clauze de rambursare anticipată în toate instrumentele financiare, astfel încât Rusia s-ar putea confrunta cu o rambursare imediată a datoriei, de aproximativ 20 de miliarde de dolari în această etapă”, a explicat expertul.

După părerea lui Weafer, acesta a remarcat totuși că este puțin probabil ca un default să aibă un impact imediat asupra Rusiei, având în vedere că țara câștigă bani de pe urma vânzării petrolului în țări precum China și India.

Va face redresarea Rusiei mai dificilă și va atârna greu asupra economiei

Însă, un default ar putea, totuși, să „atârne greu asupra economiei” și ar putea face „mult mai dificilă” redresarea Rusiei pe termen lung.

Astfel, Timothy Ash, expert al piețelor emergente la Bluebay Asset Management, a avertizat, de asemenea, asupra impactului pe termen lung pe care l-ar putea avea asupra Rusiei un default. ”Va avea un impact asupra ratingurilor Rusiei, accesului pe piață și costurilor de finanțare pentru anii următori”, a declarat Ash pentru CNBC.

La mâna Trezoreriei SUA

„Având în vedere că Trezoreria SUA a forțat Rusia să intre în incapacitate de plată, Rusia va putea ieși din ea doar atunci când Trezoreria va da deținătorilor de obligațiuni undă verde pentru a negocia condițiile cu creditorii străini ai Rusiei”, a subliniat el.

În apărarea sa, Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a efectuat plăţile către Depozitarul Naţional de Reglementări (NSD), în euro şi dolari, adăugând că şi-a îndeplinit obligaţiile. Cu toate acestea, este puţin probabil ca fondurile să îşi găsească drumul către mulţi deţinători internaţionali.

Pentru mulţi deţinători de obligaţiuni, neprimirea la timp a banilor datoraţi în conturile lor constituie un default.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata