Cum poți cumpăra online titluri de stat și care sunt dobânzile actuale

194

Într-o perioadă în care inflația a ajuns la valori ridicate în România și afectează puterea de cumpărare a fiecărei persoane, tot mai mulți români sunt interesați de metode prin care să-și poată proteja cât mai bine economiile, acoperind măcar parțial inflația. Dobânzile la depozite au avansat în ultima perioadă până spre 10%, însă băncile mari, cele în care populația are cea mai multă încredere, păstrează dobânzile la niveluri ceva mai reduse, în cel mai bun caz în jurul valorilor de 7 – 8% și de obicei doar pentru contractele pe termen lung, de 1 până la 3 ani.

În prima parte a lunii noiembrie 2022, Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 6,25%. Este a 8-a creștere a dobânzii de politică monetară decisă de BNR în cursul acestui an, în trend cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional, în mod special în Uniunea Europeană și în Statele Unite ale Americii, piețele financiare de care depinde și economia românească.

Deși dobânzile la credite au crescut foarte mult, partea plină a paharului este că se pot obține randamente mai bune la economisire. Chiar dacă la dobânzi sub rata inflației, o idee avatajoasă poate fi alegerea de titluri de stat în lei și euro. De ceva timp, Ministerul Finanțelor lansează titluri de stat cu dobânzi în creștere. Între 5 decembrie și 19 decembrie 2022, persoanele fizice pot subscrie în oferta de emisiune de titluri de stat (obligațiuni guvernamentale) nominative, denominate în lei sau euro, emise în formă dematerializată, în baza programului Fidelis.

Noua ofertă Fidelis propune titluri de stat în următoarele variante:

– în lei, scadență 22 decembrie 2023, dobândă 7,65%

– în lei, scadență 22 decembrie 2025, dobândă 8,00%

– în euro, scadență 22 decembrie 2023, dobândă 2,70%

– în euro, scadență decembrie 2024, dobândă 3,70%

Un titlu de stat are valoare nominală de 100 lei, respectiv 100 euro, iar valoarea minimă a unei subscrieri este de 5000 lei / 1000 euro, în funcție de valuta titlurilor de stat alese.  Lead Manager al campaniei de vânzare de titluri de stat este BT Capital Partners S.A., iar din sindicatul de intermediere mai fac parte Alpha Bank România S.A., Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., cu mențiunea că titlurile de stat se vor putea cumpăra și prin prisma altor firme de brokeraj partenere.

Avantaje ale titlurilor de stat, față de depozitele bancare

Titlurile de stat în general oferă un avantaj important față de depozitele bancare: pe lângă faptul că sunt integral garantate de stat, nu constituie venituri impozabile. Așadar, dobânzile sunt nete – câștig 100%. În cazul dobânzilor la depozite bancare și conturi de economii la bănci, se aplică impozit 10% și posibil plata CASS (contribuții sociale la sistemul public de sănătate) de 10%, la sumele ce trec de anumite praguri, în condițiile legislației în vigoare.

Un avantaj specific al titlurilor de stat din programul Fidelis este că acestea se pot tranzacționa la Bursa de Valori București, deci se pot vinde chiar și înainte de scandență, fără a pierde dobânda. Totuși, în funcție de condițiile de piață din acel moment, de cerere și de ofertă, există posibilitatea de a pierde (sau de a câștiga) bani dacă titlurile de stat sunt vândute înainte de scadență.

Cum să-ți folosești veniturile lunare, fără să renunți la distracție și alte dorințe

Economisirea este foarte importantă, mai ales în perioade tulburi precum cea actuală, cu o mulțime de factori perturbatori în economia și pacea mondială. Economisind, ai mai mult confort financiar și te protejezi măcar parțial de inflație. Unii specialiști din economie recomandă regula 20-50-30, astfel: 50% din venituri îi folosești la cheltuielile de zi cu zi, 30% pentru propriile nevoi și dorințe, iar 20% sunt bine economisiți. Desigur, proporțiile pot depinde de context și de profilul fiecărei persoane.

În ceea ce privește distracția, poți aloca bani lunar, dar într-un mod rezonabil, fără excese. Spre exemplu, la jocuri de noroc, este recomandat să aloci doar o mică parte din suma pentru distracție, indiferent dacă preferi pariurile sportive sau jocurile de cazino. De altfel, la sloturi online, vestea bună este că pe internet se pot juca pacanele gratis pe platforme licențiate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), unde jocul demo nu este condiționat de jocul cu mize reale, deci riscurile financiare nu sunt obligatoriu de asumat.

Dacă se decide jocul pe bani reali la operatori cu licență locală, este important ca sumele alocate să fie rezonabile, doar câteva procente din câștigurile lunare, bani care să fie considerați sume plătite pentru distracție (și nu investiții pentru câștiguri), exact așa cum plătești pentru bilete la meciuri de fotbal, cinema sau acces la patinoar.

Subscriere pentru programul Fidelis, între 5 și 19 decembrie 2022

Așadar, cei interesați de cumpărarea de titluri de stat fără comision, în perioada 5 – 19 decembrie 2022, pot alege oricare dintre cele patru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei prin programul Fidelis. Datele sunt menționate în Ordinul nr. 4156/2022 privind aprobarea Termenilor finali ai emisiunilor de titluri de stat, denominate în lei şi euro, în baza Prospectului de bază pentru Programul Fidelis de emisiuni de titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor, ce urmează a fi listate pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti – S.A. şi supravegheată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, ordin publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1137 din 25 noiembrie 2022.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News