Cum vor arăta pensiile românilor în viitor, în contextul demografic?

55

În viiror, în România, tinerii vor fi nevoiți să se gândească la alte forme de economisire pentru viitor, în contextul în care îmbătrânirea populației va avea consecințe dramatice asupra sistemului național de pensii.

Îmbătrânirea populației va avea consecințe dramatice

În cadrul unui studiu realizat recent, arată că unul din patru români va avea peste 65 de ani, în două decenii. Astfel, statului îi va fi tot mai greu să asigure pensiile publice.

Astfel,„Vorbim despre tineri din ce în ce mai puţini care vor susţine o populaţie la pensie din ce în ce mai numeroasă”, a explicat Andreea Nica, CFA România.

În opinia sa, „Bugetul de pensii are un deficit de vreo 15-17 miliarde de lei. Deficitul acesta este în creştere”, a subliniat Gabiel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate.

Urmează vremuri dificile

În contextul procentual, Andreea Nica a explicat că un nivel al pensiei decent ar fi aproximativ 75% din salariu. Totodată, românii se vor confrunta cu vremuri dificile doar cu banii din Pilonul 1, conform observatornews.ro.

În opinia sa, „Un nivel al pensiei decent ar fi aproximativ 75% din salariu. În acest moment, Pilonul 1, pensia pe care o încasează persoanele pensionate în zilele de astăzi, este undeva la un nivel de 40% din salariu”, a explicat Andreea Nica, CFA România.

În viitor, statul ar avea din ce în ce mai puţine soluţii.

În viziunea sa, „O să vină, probabil, cu creşteri masive ale vârstei de pensionare, cu scăderea punctului de pensie – pentru că nu va putea fi finanţat”, subliniază  Gabiel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate.

Pensionarii vor beneficia în anul 2043 şi de Pilonul 2, pensia obligatorie administrată privat, lucru care le va creşte veniturile până la 65% din salariul mediu.

Pilonul 3, pensia facultativă, ar fi o altă variantă de economisire. O persoană care câştigă salariul mediu pe economie acumulează, în 35 de ani de activitate, la Pilonul 2 de pensii undeva la 300 de mii de lei.

În cazul în care optează şi pentru pilonul 3 de pensii şi contribuie cu 165 de lei lunar va mai strânge încă 145 de mii de lei. Astfel, economiile sale pentru vârsta de pensionare ar putea ajunge la aproximativ 90 de mii de euro, potrivit sursei menționate.

În ţara noastră, „Pilonul 3 creşte în continuare atât ca volum, cât şi ca sume cu care se contribuie”, a spus Dragoş Gheorghe, administratorul unui fond de pensii privat.

Pe piaţa muncii în România sunt în jur de 786 de mii de angajaţi care contribuie la pilonul 2 de pensii.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata