Evaluările și volumele scăzute fac ca listările de la Londra să fie ușor de aruncat la gunoi

48

Reacția London Stock Exchange Group la pierderea CRH este surprinzător de optimistă. Compania irlandeză de materiale de construcții se alătură exodului din City, plănuind să își schimbe listarea principală de la Londra la New York. Politicienii vor face schimb de replici cu privire la impactul Brexit-ului. Cu toate acestea, directorul executiv al LSEG, David Schwimmer, spune pur și simplu că este “ceea ce este”.

CRH susține că pur și simplu își urmează creșterea afacerilor în SUA.

În realitate, urmărește lichiditățile și evaluările. Volumele medii zilnice de tranzacționare a acțiunilor CRH au scăzut în ultimii 10 ani, la fel ca în întregul FTSE 350.

New York este o piață mai mare și mai lichidă. Multiplicatorii de evaluare sunt mai mari. CRH se tranzacționează la 15 ori câștigurile prognozate, cu o nuanță sub media sa de cinci ani. Colegul său mai mic, Martin Marietta, listat în SUA, se tranzacționează la un preț de 24 de ori mai mare decât câștigurile preconizate. Vulcan Materials la 31 de ori. Evaluată pe baza unor astfel de multipli, CRH, cu o valoare de 32 de miliarde de lire sterline, ar putea avea o capitalizare de piață de 66 de miliarde de lire sterline.

CRH ar fi putut să se desprindă de operațiunile sale din SUA. Dar acest lucru nu s-ar fi potrivit stilului de achiziție al directorului general Albert Manifold. În schimb, acesta s-a reorientat. Compania spune că America de Nord reprezintă aproximativ 75% din ebitda și se așteaptă să crească. Cea mai mare achiziție a CRH de anul trecut a fost o tranzacție de 1,9 miliarde de dolari pentru a cumpăra compania americană de balustrade Barrette Outdoor Living. În 2020, a început să raporteze profiturile în dolari americani.

O listare la New York nu garantează evaluări mai mari sau mai multe tranzacții locale. Dar nu există prea multe motive să credem că oficialii orașului pot face CRH să se răzgândească. Să vedem lupta eșuată pentru a convinge designerul autohton de microcipuri Arm să se re-listeze la Londra.

Alte companii sunt în mișcare. Furnizorul de produse sanitare Ferguson și compania minieră BHP și-au transferat listarea principală în afara Londrei. Compania irlandeză de jocuri de noroc Flutter ia în considerare aceeași mișcare. Shell a explorat, de asemenea, această idee.

Promisiunile de modificare a regulilor nu au reușit să câștige o listare la Londra pentru gigantul petrolier de stat al Arabiei Saudite, Saudi Aramco, în 2019. Reacția lui Schwimmer la planul CRH cel puțin evită un miros similar de disperare. Dar declinul volumului de tranzacționare locală indică o problemă care se perpetuează de la sine și care nu are o soluție ușoară.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online