Femeile din Rusia fac presiuni asupra guvernării de la Kremlin

52

Înainte de a pierde războiul dus împotriva Ucrainei, Vladimir Putin ar putea fi înfrânt de mamele și soţiile militarilor care luptă în războiul împotriva statului vecin. Manifestarea indignărilor soţiilor şi mamelor din Rusia au luat amploare, după ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a 300.000 de rezervişti pe 21 septembrie.

Disperate să îşi ferească fiii şi soţii de războiul din Ucraina, femeile din Rusia fac presiuni asupra guvernării de la Kremlin, în cea mai recentă manifestare a nemulţumirilor din ce în ce mai mari generate de război, a raportat Bloomberg.

În plus, manifestarea indignărilor soţiilor şi mamelor din Rusia au luat amploare după ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a 300.000 de rezervişti pe 21 septembrie. Astfel, guvernatorii autorităților locale s-au întâlnit cu aceşti activiştii şi au promis că îi vor sprijini, iar șeful statului rus plănuieşte să organizeze o şedinţă proprie cu ei săptămâna aceasta.

În contextul politico-social, în timp ce războiul se apropie de cea de-a noua lună, eforturile lui Vladimir Putin de a-şi proteja cetățenii de costurile luptelor se epuizează pe alocuri. În același timp, Moscova se grăbește să reducă impactul acolo unde încă este posibil. Autorităţile au promis ajutoare financiare şi alte beneficii pentru familiile celor chemaţi la datorie şi promit să se asigure că aceştia sunt echipaţi şi îngrijiţi corespunzător.

Familiile au cerut ca rezerviștii să fie îngrijiți corespunzător pe front

Astfel de proteste împotriva mobilizării rezerviştilor, au avut loc în cel puţin 15 regiuni din Rusia, cele mai mari desfășurându-se în apropierea graniţei cu Ucraina, potrivit datelor colectate de Verstka, un organ de presă independent care tratează problema în cauză.

Cererile familiilor rezerviștilor nu sunt de obicei politice, ci se referă la asigurarea faptului ca bărbaţii lor să primească o pregătire şi un echipament adecvat şi să fie îngrijiţi pe front.

De altfel, preşedintele Vladimir Putin i-a avertizat pe oficialii la începutul lunii noiembrie, să se asigure că aceste preocupări sunt abordate, asigurând că va discuta el însuşi cu rezerviștii pentru a-i întreba dacă condițiile au fost respectate. Guvernatorii unor regiuni din apropierea graniţei cu Ucraina au promis să ajute, deşi activiştii au relatat că ajutoarele au fost modeste până în prezent. În același timp, alţi oficiali au respins categoric apelurile, precizând că soldaţii de pe front sunt „vii şi sănătoşi”.

Femeile din Rusia sunt greu de stăpânit!

În opinia sa, „Aceşti oameni nu vor să oprească războiul, ci să îmbunătăţească condiţiile soldaţilor.”, a spus Ekaterina Schulmann, politolog şi cercetător la Academia Robert Bosch din Berlin. „Din acest motiv, este mai greu pentru autorităţi să le ignore sau să le încadreze ca fiind extremiste ori generate de influenţa occidentală.”

De altfel, televiziunea de stat nu a acordat prea multă atenţie protestelor femeilor din Rusia, care au fost intens discutate pe rețelele sociale. Într-un material video postat o zi mai târziu de un grup de 20 de femei de la graniţa Rusiei cu Ucraina, se arată cum acestea au promis că vor merge pe linia frontului pentru a-şi recupera soţii, fiii şi fraţii.

În afirmaţiile ei, „Dacă autorităţile nu ne ajută, vom merge noi singure!”, a spus una dintre ele, precizând că rudele lor nu dețineau veste antiglonţ şi că îşi târau camarazii răniţi cu ele.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro