În Germania, Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declanșat a doua etapă a unui plan de urgență

24

În prezent, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declanșat a doua etapă a unui plan de urgență, la o săptămână după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa. Oficialul german spune că „situația este gravă.” Întreaga piaţă riscă să se prăbuşească.

De altfel, Germania și-a avertizat joi locuitorii și companiile că țara se află într-o criză a gazelor naturale care s-ar putea agrava în următoarele luni.

Situația este gravă

În îngrijorările sale, „Situația este gravă și va veni iarna”, a declarat Robert Habeck, ministrul german al economiei, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin.

El a anunțat că guvernul a declanșat a doua etapă a planului său privind gazele naturale. Următoarea etapă va permite guvernului să înceapă raționalizarea gazelor naturale.

Astfel, „Chiar dacă nu o simțiți încă: Ne aflăm într-o criză a gazelor. Gazul este o marfă rară de acum încolo. Prețurile sunt deja ridicate și trebuie să fim pregătiți pentru noi creșteri. Acest lucru va afecta producția industrială și va deveni o mare povară pentru mulți consumatori.”, a spus el.

Urmează o criză fără precedent

Acest anunț vine la o săptămână după ce gigantul energetic de stat rus, Gazprom, a redus cu 60% cantitatea de gaze naturale pe care o livra Germaniei, în ceea ce pare a fi cea mai recentă măsură de a pedepsi Europa pentru sancțiunile și sprijinul militar acordat Ucrainei.

În opinia sa, „În mod evident, este o strategie a lui Putin de a crea insecuritate, de a crește prețurile și de a ne diviza ca societate”, a spus ministrul german.

În cadrul estimărilor se evidenţiază că evoluțiile recente au generat îngrijorări legate de faptul că această criză a gazului capătă o amploare periculoasă care ar putea avea consecințe neprevăzute pentru întreaga economie și că guvernele nu se mișcă suficient de repede pentru a o opri.

Întreaga piaţă riscă să se prăbuşească

Aceată penurie a dus prețurile la gaz, la niveluri extraordinar de ridicate, de aproximativ șase ori mai mari decât în urmă cu un an. Habeck a avertizat că prețurile atât de ridicate îi forțează pe furnizorii de energie să își asume pierderi, ceea ce ar putea amenința întreaga piață energetică.

În afirmaţiile sale, „Dacă acest minus devine atât de mare încât nu-l mai pot transporta, întreaga piaţă riscă să se prăbuşească la un moment dat”, a declarat Habeck la o conferinţă de presă, făcând o paralelă cu modul în care prăbușirea Lehman Brothers a declanșat criza financiară globală din 2008.

De la sfârșitul lunii martie, când Germania a intrat în prima fază a planului său, guvernul s-a concentrat pe creșterea capacității de stocare a gazului, care este la peste 58%. însă, activarea celei de-a doua etape a planului de urgență, înseamnă că guvernul vede un risc ridicat de penurie de aprovizionare pe termen lung, relatează The News York Times.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata