Săptămâna viitoareva avea loc un amplu exercițiu naval românesc desfășurat în Marea Neagră, în zona Constanța-Mangalia

Foto: adevărul.ro
19

În România, un număr de aproximativ 800 de militari vor participa în cursul săptămânii viitoare la un amplu exercițiu naval românesc desfășurat în Marea Neagră, în zona Constanța-Mangalia.

Concret, Forțele Navale Române au anunțat în cursul zilei de joi că în perioada 21-23 iulie va avea loc un exercițiu militar amplu desfășurat în zona Constanţa-Mangalia şi în spaţiul maritim românesc din Marea Neagră.

Este vorba despre exercițiul anual „Shield Protector 22”, iar potrivit sursei citate, în intervalul menționat anterior vor fi desfășurate activităţi complexe de instruire şi trageri de luptă, atât pe mare cât și în aer, dar și pe teren, doar în anumite zone.

Exercițiu în Marea Neagră cu aproximativ 800 de militari

În afirmaţiile sale, „Aproximativ 800 de militari din structurile Flotei, Bazei Logistice Navale «Pontica», Brigăzii 243 Radioelectronică şi Observare «Callatis», Direcţiei Hidrografice Maritime şi Centrului 11o Comunicaţii şi Informatică vor exersa proceduri operaţionale standard pentru supraveghere navală, cercetare-neutralizare mine marine, menţinerea imaginii maritime şi aeriene, precum şi pentru asigurarea informativă, logistică şi hidrografică în timpul ducerii acţiunilor de luptă”, au arătat Forţele Navale.

Forţele Navale a precizat că grupul de pe mare ar urma să fie alcătuit din șase nave și două elicoptere Puma Naval. De cealaltă parte, pe uscat acţiunile acestui pachet de forţe vor fi susţinute de două dispozitive mobile de lansare rachete.

În plus, Forțele Navele menționează că a fost emis și un aviz pentru navigatori în care au fost deja anunțate coordonatele raioanelor militare în care vor fi executate trageri de artilerie, întreaga perioadă, dar și intervalul orar. Totodată, sursa citată adaugă că este recomandată menținerea unei distanțe de siguranță pentru navigație.

Recomandările făcute de Forțele Navale Române

Aşadar, „În conformitate cu legislaţia internaţională, Direcţia Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, în care au fost anunţate coordonatele raioanelor maritime in care se execută trageri navale de artilerie, perioada şi intervalul orar în care raioanele respective, din Zona Economică Exclusivă şi din Zona Contiguă a României sunt periculoase pentru navigaţia la suprafaţă şi în imersiune, fiind recomandată menţinerea unei distanţe de siguranţă”, au mai precizat Forţele Navale.

Menționăm faptul că „Shield Protector” este un exerciţiu anual. Acesta este planificat şi organizat de Forţele Navale Române şi vizează consolidarea deprinderilor echipajelor navelor şi a structurilor de comandă, în aplicarea procedurilor standard NATO de luptă împotriva ameninţărilor în cele trei medii, aerian, de suprafaţă şi subacvatic.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata