Transgaz și BEI au semnat un acord cu privire la strategia de decarbonizare

22

În România, premierul Nicolae Ciucă este de părere că elaborarea strategiei de decarbonizare la Transgaz este un exemplu de bună practică pentru tranziția către o economie verde. Șeful Executivului a participat luni la ceremonia de semnare a acordului între Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA şi Banca Europeană de Investiţii.

Premierul a participat la ceremonia de semnare a acordului între Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA şi Banca Europeană de Investiţii privind furnizarea de servicii de consultanţă în vederea elaborării strategiei pentru decarbonizare, care a avut loc la Palatul Victoria.

De acolo, prim-ministrul a susținut și o declarație de presă în cadrul căreia a ținut să îi felicite pe cei care au fost implicați în pregătirea semnării acordului anterior menționat. Șeful Guvernului mai spune că acest demers se înscrie în ambițiile Executivului de a trece la o economie verde.

În opinia sa, “Îi felicit pe toţi cei implicaţi în pregătirea semnării acestui acord între Banca Europeană de Investiţii şi Societatea Naţională Transgaz  pentru elaborarea strategiei de decarbonizare. Este un demers care se înscrie în obiectivele şi nivelul de ambiţie al Guvernului pentru realizarea tranziţiei către o economie verde. Este foarte important pentru mine să subliniez că acest demers constituie un exemplu de bună practică şi încurajez toate instituţiile, toate societăţile comerciale să urmeze acest exemplu. Practic, prin acest demers, ne îndeplinim şi obiectivele pe care le-am asumat prin PNRR, astfel încât să reuşim să menţinem acest echilibru între reforme şi investiţii şi, în final, să facem ca această tranziţie către economia verde să se înfăptuiască”, a afirmat Nicolae Ciucă.

România a primit suport din partea Băncii Europene de Investiții

În contextul european, premierul a scos în evidență suportul pe care țara noastră l-a primit din partea Băncii Europene de Investiții, referindu-se, printre altele, la proiectele din domeniul sănătății și educației.

Astfel, “Am discutat astăzi cu domnul vicepreşedinte BEI Christian Kettel Thomsen, trecând în revistă parte din proiectele în care Banca Europeană de Investiţii a fost implicată. În ceea ce priveşte proiectele pentru realizarea infrastructurii spitaliceşti, am discutat despre cele trei spitale şi împreună ne angajăm ca aceste proiecte să poată să fie demarate cât mai curând posibil. De asemenea, sprijinul pe care Banca Europeană de Investiţii l-a asigurat Ministerului Educaţiei, finanţând o serie întreagă de proiecte în universităţile din România. Şi, desigur, sprijinul acordat tinerilor care provin din familiile cu venituri mici. Este o experienţă care ne dă încrederea că putem continua şi de aici înainte să identificăm oportunităţile create de situaţia de securitate în care ne găsim, cu specificul ţărilor de graniţă ale Ucrainei, şi, desigur, celelalte oportunităţi prin care căutăm să ne asigurăm sursele de energie şi independenţa energetică faţă de Rusia”, a transmis Nicolae Ciucă.

Transgaz a semnat mai multe contracte cu Banca Europeană de Investiţii

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a precizat că ”colaborarea Transgaz cu BEI este excelentă. Până acum, Transgaz a semnat mai multe contracte cu Banca Europeană de Investiţii: 100 de milioane pentru proiectul BRUA, bani care au fost traşi, iar proiectul s-a finalizat; 150 de milioane de euro care urmează a fi traşi odată cu începerea conductei Tuzla-Podişor. Aşteptăm cât mai repede decizia de investiţii a concesionarilor din perimetrul Neptun Deep şi sperăm ca prima tragere din acest împrumut să fie până la sfârşitul anului. Un contract de 38 de milioane de euro pentru gazoductul Ungheni-Chişinău, proiect finalizat; un grant nerambursabil de circa 230.000 de euro pentru evaluarea strategică de mediu pentru programul de dezvoltare pe zece ani”.

Ion Sterian a mai spus că Transgaz va primi un grant de aproape 300.000 de euro pentru strategia de decarbonizare, care se va implementa treptat până la atingerea neutralităţii din punctul de vedere al emisiilor.

La rândul său, Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, a declarat că Transgaz este o companie foarte importantă pentru cetăţenii români şi pentru aprovizionarea cu energie în România.

Astfel, “BEI este mândră că va consilia Transgaz pentru strategia de decarbonare. Decarbonizarea a devenit mai importantă în acest context nefericit în UE”, a declarat reprezentantul băncii.

Aşadar, la eveniment au participat, alături de premierul Nicolae Ciucă, și ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi secretarul general al Executivului, Marian Neacşu.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata