Ospitalitatea în România și harta turismului est european

30

Vara reprezintă pentru foarte mulți dintre noi unul dintre cele mai frumoase anotimpuri în care ne alegem cu grijă fel și fel de experiențe și activități recreative. Căldura și vremea frumoasă ne ispitesc adesea pentru practicarea activităților în aer liber, călătorii dar și participarea la diverse evenimente precum competiții sportive, concerte sau festivaluri. Depășind perioada din ultimii ani, în care pandemia ne-a schimbat complet stilul de viață, lucrurile în prezent par să se îndrepte spre ceea ce până nu de mult numeam o viață normală. Calendarul evenimentelor pare să fie unul extrem de generos în mai toate orașele mari ale țării dar și în cele cu iz turistic. Turiștii sunt așteptați din nou să participe la activități considerate în trecut normale din punct de vedere al consumului de divertisment lucru care se va reflecta cu siguranță și în încasările afacerilor mai mici sau mai mari din domeniul HORECA.

Forța de muncă în domeniul ospitalității este în prezent într-un declin destul de acccentuat cauzat de fenomenele social-economice ale ultimilor doi ani. Cu toate acestea business-urile din HORECA sper să-și revină o dată cu debutul sezonului de vară însă e de luat în calcul și faptul că prețurile mai mari și inflația pot face ca interesul turiștilor români să fie mai pregnant spre activități turistice internaționale la prețuri aproximativ similare cu cele din țară.

Chiar dacă activitățile de tip sezonier sunt uneori trecute cu vederea, acestea sunt totuși abordate de unii dintre noi mai ales în perioadele de vară în general de către persoanele cu un nivel de pregătire mai slab din punct de vedere al calificărilor profesionale. În plus orașele (mai mici din anumite zone ale țării) nu par să mai ofere în prezent foarte multe alternative din punct de vedere social și economic. Cu toate că în vest cultura serviciilor superioare ajunge să fie obiect principal de studiu, în România interesul pentru acest tip de activitate este relativ scăzut în raport cu cererea actuală. E greu de prezis felul în care lucrurile vor evolua de acum înainte însă domenii precum agricultura par să ia ușor fața domeniului HORECA.

Europa de Est și în speță România reprezintă din punct de vedere turistic un punct extrem de atractiv pe harta multor pasionați de călătorii. Fie că alegi marea, fie că alegi muntele, experiențele acumulate te vor face să tragi concluzii extrem de pozitive într-un final. E drept că din punct de vedere al infrastructurii nu stăm chiar atât de bine precum ne-am dori, însă gropi în asfalt au fost văzute și în alte mari capitale europene precum Paris sau Berlin. Încearcă spațiul turistic românesc pentru  experiențe turistice remarcabile. Noi garantăm că feedback-ul va fi unul pozitiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata