5 soluţii pentru un consum responsabil de electricitate

43

Dacă acum câţiva ani era doar o recomandare pentru a diminua risipa şi a proteja mediul înconjurător, în prezent consumul responsabil de electricitate a devenit un imperativ. Costurile facturilor la energie sunt într-un trend crescător agresiv, motiv pentru care tot mai mulţi consumatori caută soluţii pentru a economisi. Iată câteva idei:

Înlocuieşte becurile vechi

Becurile vechi, în special cele cu filament, sunt mari consumatoare de energie. Din acest motiv, de câteva decenii producătorii din domeniu caută soluţii pentru a obţine o cantitate mai mare de lumină în schimbul unui consum scăzut de energie. Cele mai bune rezultate le-au obţinut cu becurile de tip LED (Light-Emitting Diode), care sunt recomandate pentru orice tip de spaţiu închis sau deschis.

Alege aparatură cu eficienţă energetică

Generaţia veche de aparatură electronică nu avea limite în privinţa consumului de energie. Dacă încă mai foloseşti acest tip de aparate, surprizele se văd în factura de electricitate. În prezent există normative la nivel european cu privire la consumul fiecărui aparat. Urmăreşte graficul acestui consum şi alege produse cu calificativul A în dreptul clasei energetice. Acestea au o durată mai lungă de viaţă şi oferă cel mai bun randament cu un consum redus de energie electrică.

Profită de energia solară

Există o mulţime de dispozitive electrice a căror funcţionare poate fi gratuită. În primul rând, pentru iluminatul exterior poţi folosi lămpi solare. Alternativa energiei solare este soluţia salvatoare, deoarece panoul expus la lumina naturală transmite o cantitate suficientă de curent către un acumulator, care alimentează becurile LED pe timp de noapte, repetând acelaşi ciclu în fiecare zi. Acelaşi principiu poate fi folosit şi pentru lumini de interior, cu condiţia ca panoul solar să fie suficient de expus la razele soarelui pentru a încărca acumulatorul. Distanţa până la corpul de iluminat poate fi acoperită de un cablu de alimentare cu energie electrică. Pe lângă faptul că au un consum care nu încarcă deloc facturile lunare, costurile de instalare sunt minime spre deosebire de energia convenţională care necesită echipamente speciale, protecţie de la sursă până la bec şi mai ales expertiza unui specialist electrician.

Foloseşte senzori de mişcare

O altă metodă inteligentă de a reduce consumul de energie este oferită de senzorii de mişcare. Instalarea acestor dispozitive pentru zonele de tranzit te ajută să foloseşti lumina doar atât timp cât ai nevoie. Senzorii detectează mişcarea şi aprind lumina pentru un anumit interval, urmând ca în restul timpului aceasta să rămână stinsă. Pe lângă faptul că economiseşti energie electrică, prelungeşti şi durata de viaţă a becurilor şi a corpurilor de iluminat.   

Cât mai multă lumină naturală

În privinţa iluminatului, cea mai ieftină soluţie este şi cea mai sănătoasă: cu cât profiţi mai mult de lumina naturală a soarelui, cu atât vei avea parte de beneficiile dovedite pentru sănătatea fizică şi psihică. Ia în calcul acest aspect de fiecare dată când construieşti sau reamenajezi o casă, un birou sau un spaţiu de lucru. Dacă poţi controla orientarea în spaţiu a construcţiei, alege o expunere cât mai îndelungată a camerei de zi sau a locurilor în care lucrezi la razele soarelui. Indiferent de locaţie, este esenţial ca ferestrele să fie generoase. Acest lucru îţi aduce nu doar lumină, ci şi căldură în casă. Odată cu lăsarea întunericului, dacă ai nevoie de intimitate poţi folosi rulouri exterioare sau draperii, urmând ca iluminatul să fie preluat de becuri economice. Astfel, pe timp de zi, ajungi să reduci la minim consumatorii de curent, în special pentru iluminat.

Consumul moderat de electricitate este o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii. Până să ajungem la surse alternative de energie, cu consum şi costuri de întreţinere minime, trebuie să reducem această risipă prin propriul stil de viaţă asumat.  


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News