Apartament versus casă: cum iei decizia când vrei să te muți

Mutarea într-o nouă locuință, sau chiar în prima, reprezintă o decizie importantă pentru fiecare familie. În prezent, opțiunile asupra cărora este recomandat să reflectezi, dacă ai un buget destul de mare sunt casă sau apartament. Fiecare loc vine cu avantajele și dezavantajele sale, iar decizia se ia în funcție de resursele și nevoile fiecărei familii în parte. Indiferent de motivul pentru care alegi să te muți într-una dintre cele două, iată cum poți lua cea mai bună decizie:

Cheltuielile necesare

Bugetul dictează adesea posibilitățile, motiv pentru care și decizia mutării la casă sau la apartament necesită atenție acordată resurselor financiare. Cheltuielile pe care le implică mutarea la casă și întreținerea acesteia sunt semnificativ mai mari decât cele care apar la apartament. De asemenea, pentru a te muta în casa visurilor tale, trebuie să o construiești de la zero, iar acest lucru implică asumarea unei responsabilități mai mari. Pentru o constructie a casei va trebui sa treci prin mai multe etape, iar perioada de așteptare până la mutare va fi mai lungă. Mai mult, trebuie să scoți din buzunar sume mult mai mari și să-ți gestionezi toate resursele în funcție de acestea.

În cazul unui apartament, lucrurile sunt mai simple și mai „fixe”. Dacă achiziționezi un apartament nou va trebui să investești în mobilarea acestuia și în finisaje, iar dacă vrei să optezi pentru unul vechi, renovarea îți va folosi mai mult timp și resurse financiare. Decizia ta va fi influențată de felul în care ești dispus să investești banii pe care îi ai la îndemână și planurile pe termen lung. O familie mai mare are nevoie de mult spațiu, iar liniștea pe care o găsești la casă, în curte și pe terasă, nu se compară cu viața la bloc. În același timp, un apartament implică mai puține cheltuieli și pe viitor și are o șansă mai mare de a fi vândut ulterior.

Întreținerea

Întreținerea unei case nu este o treabă ușoară, în special dacă îți dorești o locuință de dimensiuni mari. Cu siguranță familia ta își va dori să se bucure de o casă cu cât mai puține probleme și nevoi minime de reparații de-a lungul timpului. Pentru a reuși să faci acest lucru posibil și să te bucuri de locuința ta, va trebui să acorzi mare atenție activităților de întreținere. De la gazon și curățenie, la desfundarea tevilor, toate acestea îți vor ocupa o mare parte din timp sau vei fi nevoit să faci cheltuieli adiționale pentru a angaja ajutor. Dacă timpul și resursele financiare pot deveni o problemă pentru tine, mutarea la casă îți poate crea mai multe neplăceri.

La apartament, avantajul de care te bucuri este că pentru orice lucrare de întreținere a blocului, fie că este vorba de instalații sau de fațadă, întregul colectiv de vecini contribuie organizatoric și financiar. Iar în ceea ce privește întreținerea locuinței tale, spațiul redus, instalațiile de care este responsabil constructorul și activitățile de zi cu zi te vor pune în avantaj. Nu doar că poți fi nevoit să cheltui mai puțin, dar te vei putea ocupa mult mai ușor de întreținerea interiorului.

Intimitatea

Cei care au locuit la bloc toată viața pot recunoaște că nu se simt mereu liniștiți sau în elementul lor. De asemenea, lipsa intimității poate fi un motiv destul de bun pentru care vei fi împins să te muți la casă. Viața la bloc și rutina de zi cu zi pot deveni obositoare pentru întreaga familie, în special când decizi să-ți mărești familia. Din acest motiv, mutarea la casă devine o necesitate pentru a evita senzația de burnout și stresul.

Viața la casă poate presupune mutarea la țară, ceea ce face din schimbarea stilului de viață o aventură și mai mare și marchează o nouă etapă din viața unei familii. Pe lângă intimitate, o casă îți oferă suficient spațiu pentru a crește o grădină sau chiar animale. În aceste momente, cheltuielile și alte detalii financiare devin aproape neimportante, iar locul lor este luat de aspecte care nu țin de detalii materiale.

 

Decizia finală se ia alături de întreaga familie, cântărind toate posibilitățile, variantele și variabilele. Pentru o decizie cât mai bună, fă-ți un plan de 5-10 ani și ghidează-te după acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata