De ce trebuie să ții cont atunci când te apuci să îți vopsești pereții

Finisarea pereților din casă cu vopsea nu are nevoie de cine știe ce talent, motiv pentru care poate fi destul de rapid abordată drept un proiect pe care să îl finalizezi singur. Pentru ca această etapă să îți reușească, este important ca suprafața pe care îți dorești să o reînnoiești să se afle într-o stare bună, fără pic de mucegai sau denivelări. În plus, trebuie să fie și curată cât și uscată, să aibă o culoare regulată și un grad scăzut de absorbție.

Ce trebuie să știi atunci când vrei să îți vopsești pereții:

1. Glet pentru porțiunile sfărâmicioase

Dacă peretele este umed, atunci se vor trata cauzele (una dintre soluții fiind izolarea lui).

„În cazul prezenţei mucegaiului, vor fi folosite produse antimucegai sau o soluţ ie compusă din clor şi apă (25% clor – n.r.). Dacă peretele este sfărâmicios, se recomandă regletuirea lui în totalitate sau doar pe porţiunile afectate. Micile fisuri existente trebuie astupate cu o tencuială de astupare (ipsos sau glet – n.r.), cu ajutorul unui şpaclu de 5 cm. După uscare, suprafaţa recondiţionată se şlefuieşte cu hârtie abrazivă fină“, declară meşterul zugrav Nicolae Florea.

Mai apoi, se astupă micile crăpături, prin despicarea lor cu un instrument cu vârful ascuțit și umplerea lor cu ipsos, peste care se aplică o bandă de îmbinare din fibră de sticlă. Se gletuiesc după cu un strat fin (de 1 mm grosime) de glet de finisaj.

2. Începe mereu de la tavan

Atunci când îți alegi vopseaua, reține faptul că, pentru tavan, cea mai indicată este una mată, de preferabil una satinată, iar pentru pereți – una satinată sau lucioasă. Vopsirea va porni de fiecare dată cu tavanul și se continuă cu pereții. Partea dintre perete și pardoseală și cea dintre perete și tavan se vor proteja cu o folie, ori cu o bandă adezivă, care se va îndepărta la finalul operațiunii.

Vopseaua se aplică pe suprafața pe care îți dorești, de obicei, cu ajutorul unui trafalet, în dungi paralele. Porțiunile greu de accesat cu trafaletul se vor vopsi cu pensula.

„În cazul tavanului, prima fâşie se trasează pe latura de deasupra geamului, paralel cu acesta. Se schimbă apoi sensul aplicării, deplasând trafaletul perpendicular pe sensul anterior, pentru a uniformiza vopseaua“, menționează Cornel Mitrofan, patron la o firmă de renovări.

Dacă suprafața de vopsit este întinsă, se merge mai departe lucrând prin pătrate succesive cu latura de 1 m, suprapunând fiecare pătrat celor vopsite anterior. Se încearcă evitarea întreruperilor și revenirile la porțiunile pe care deja s-a aplicat vopseaua.

3. Utilizează pensula pe porțiunile greu accesibile

Cel de-al doilea strat de vopsea se va aplica după ce se usucă primul, în fâșii perpendiculare pe geam, pe direcția luminii. Mai apoi, acesta se va netezi în fâșii paralele cu geamul, fără să se mai înmoaie trafaletul.

Pereții se finisează pe verticală, prin aplicarea benzilor paralele de sus în jos. Se revine după la aceeași suprafață cu mișcări orizontale. În cele din urmă, se netezește cu mișcări verticale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata