Prețurile la energie în iarna 2022. La ce ne putem aștepta pentru 2023?

89

Unul dintre cele mai „fierbinți” subiecte ale momentului se referă la prețurile la energie pentru perioada următoare. Dacă în cazul carburanților situația s-a mai detensionat, iar prețurile au început să scadă la benzinării în condițiile în care prețul petrolului a coborât sub 100 de dolari / baril, nu același lucru se întâmplă în sectorul gazelor naturale. Există temeri cu privire la situația din această iarnă, în funcție de contexul politic, de decizii externe care vor influența evident și situația din România, pe o piață globală.

 

În prezent, țările europene fac rezerve de gaze naturale pentru sezonul rece 2022 – 2023, iar situația pare să fie în regulă din punct de vedere al disponibilității. Resursele sunt suficiente pentru că există importuri masive în Europa din Statele Unite ale Americii, cu vapoare care transportă gaze lichefiate. Problema este legată de prețuri – aceste transporturi au un cost ridicat, iar prețul plătit pentru gaze naturale ar putea fi și mai mare (în special pentru companii) dacă baza va fi reprezentată de aceste volume.

 

Populația nu ar trebui să fie îngrijorată cu privire la costul gazelor naturale pentru iarna următoare, căci indiferent de situația din piață, se aplică până în primăvara 2023 prevederile de sprijin guvernamental pentru consumatorii casnici și chiar și pentru companii. Plafonarea prețurilor la energie este valabilă atât pentru gaze naturale, cât și pentru curent electric, conform termenilor din legislația actuală.

 

Statul ar putea avea însă de realizat un efort mai mic sau mai mare, în funcție de prețurile din piață. Vestea bună este că România este un producător important de gaze naturale și energie electrică, deci ne putem baza parțial pe producția proprie, dincolo de importuri. Situația internă este considerabil mai bună în comparație cu alte state care depind de primirea de resurse externe.

 

În calitate de consumator, ceea ce poți face este pe de o parte să te asiguri că ai un consum rezonabil de energie (inclusiv având locuința bine izolată din punct de vedere termic și folosind aparate electronice și electrocasnice eficiente energetic), iar pe de altă parte să studiezi ofertele comerciale din piață și să alegi un furnizor cu prețuri cât mai avantajoase. Momentan se aplică plafonarea de preț (în cazul curentului electric doar pentru anumiți consumatori, în funcție de consumul înregistrat!), dar în lipsa unui astfel de program, este bine să știi că ai o plasă de siguranță tocmai prin costuri cât mai avantajoase în contractul comercial cu furnizorul.

 

Este simplu să acționezi: foloseste ANRE comparator și vezi care sunt furnizorii cu prețuri minime la gaze naturale și curent electric. Nu uita, dincolo de prețuri, să te asiguri că furnizorul ales îți oferă și soluții simple și moderne de transmitere index, evidență situație personală pe cont plus posibilitate de plăți facturi online.

 

Pentru 2023, ne putem aștepta la scăderi de prețuri la energie pe piața globală în special începând din primăvară, după trecerea de sezonul rece. În prezent, prețurile mari vizează anumite temeri de situații nedorite la nivel politic în plan internațional. În speranța că temerile nu vor fi confirmare sau / și se vor găsi soluții rapide, se va ajunge cel mai probabil la prețuri mai mici atât la gaze naturale, cât și la curent electric. Statele doresc să diminueze semnificativ inflația, iar scăderea prețurilor la energie va ajuta mult la îndeplinirea acestui obiectiv.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata