Tu știi cum să arzi corect lemnele în șemineu? Iată 7 sfaturi esențiale.

74
  • Este nevoie de aer.

Pentru ca să te bucuri de flăcări frumoase și căldură,  lemnele trebuie să ardă cu flacără intensă iar pentru asta este nevoie de aer. 

Atunci când admisia de aer este deschisă, acest lucru va reduce inclusiv poluarea. Pentru că particulele de gaz sunt arse, acestea vor emite căldură.

  • Fii atent la cantitatea de fum. 

În cazul în care în hornul șemineului tău se produce o cantitate mare de fum, acesta nu este un semn bun. Fumul conține gaze de energie care nu au fost arse iar un fum dens și negru este un semn cum că arderea nu este făcută în condiții optime. 

Acest lucru poate fi cauzat de faptul că focul din șemineu nu este suficient de intens. Atunci când fumul din șemineu este transparent și subțire sau chiar alb, acest este un semn bun. 

  • Curăță șemineul constant. 

Pentru ca șemineul să dea mai multă căldură și această să nu fie reținută sau eliminată în sus pe coșul de fum, este necesar să cureți constant funinginea rămasă în urma arderii din șemineu dar și de pe conducta de gaze. 

Acest proces ar trebui făcut cel puțin o dată pe an, înainte de a începe să folosești șemineul iar ulterior, în funcție de tipul de lemne pe care le folosești. Dacă lemnul este umed sau lasă foarte multe funingine în urma arderii, curățarea șemineului trebuie făcută mult mai des. 

  • Ia în considerare puterea calorică a lemnului

În funcție de tipul de lemn pe care alegi să îl folosești în șemineu trebuie să ții cont de puterea calorică pe care o are, adică de cât de multă căldură degajă fiecare tip de lemn în parte.

Spre exemplu fagul și stejarul au o putere calorică cuprinsă între 4,1kWH/kg – 2100 kWH/mc în timp ce molidul și bradul au între 4,5KWh/kg și 1500 KW/mc. 

Lemnele de esență tare degajă mult mai multă căldură decât rășinoasele astfel că acestea din urmă ar trebui folosite la început sau la sfârșit de iarnă, atunci când nu este încă atât de frig. 

  • Nu folosi lemn ud

Atunci când pregătești lemnul pentru iarnă, alege o drujbă electrică ieftină pentru a-l porționa în bușteni mici, mult mai rapid. Ulterior caută un loc potrivit unde să îl depozitezi, pentru a nu exista riscul ca acesta să se umezească.

În cazul în care nu ai un loc special pentru depozitare nu utiliza lemnul ud în șemineu pentru că îi scade puterea calorică. 

În acest fel puterea acestuia se va îndrepta mai mult înspre evaporarea apei în loc să emită căldură. Pe lângă asta, vaporii din apă contribuie la formarea unei cantități mai mari de funingine și scad temperatura de ardere. 

  • Aprinde lemnele de sus în jos

Majoritatea șemineelor pe lemn sunt concepute pentru a arde de sus în jos. 

Dacă în manualul de utilizare nu se menționează o metodă diferită de aprindere a focului, este indicat să stivuiești buștenii strâns iar apoi să aprinzi focul în partea de sus, pentru ca el să ardă în jos. În acest fel gazele se vor arde mai bine și focul va dura mai mult. 

  • Pune suficient lemn pe foc

Ține cont de cantitatea de lemn pe care o pui în șemineu pentru ca focul să dureze mai mult. Un singur buștean poate arde rapid și există chair riscul ca acesta să se stingă. 

Arderea unui lemn se face în 3 etape, așadar un singur buștean s-ar putea să nu fie în măsură să păstreze întreg procesul de ardere. 

Atunci când te folosești de mai multe lemne, suprafața de ardere va fi mai mare, ceea ce va duce la crearea de turbulențe multiple care vor menține procesul de ardere timp îndelungat. 

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News