AOAR consideră nejustificată scumpirea combustibililor

Creşterea preţurilor la combustibili este nejustificată şi riscă să ducă la creşterea accelerată a preţurilor, a importurilor şi a deficitului comercial, avertizează Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), într-un comunicat remis luni (22 martie 2010).

AOAR consideră că semnalul inflaţionist generat de creşterea preţurilor combustibililor poate avea ‘consecinţe serioase în stimularea fenomenului de creştere generală a preţurilor’, concomitent cu menţinerea unui curs de schimb nejustificat economic.
Secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan, afirmă că, în cazul măririi preţurilor la combustibili, România riscă o creştere accelerată a importurilor, a deficitului comercial şi agravarea situaţiei economice a ţării, prin adâncirea şomajului în sectorul privat.

Oamenii de afaceri solicită examinarea atentă a evoluţiei preţului la combustibili pe piaţa internă şi internaţională, ‘ţinând cont că, mai ales într-o perioadă economică dificilă, nu se justifică obţinerea de profituri justificate numai prin măriri de preţuri’ care pot fi realizate numai pe baza poziţiei dominante deţinute de companiile de profil.

‘Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România îşi exprimă dezacordul faţă de creşterea preţului combustibililor, în condiţiile în care preţul petrolului, eterna justificare a companiilor petroliere, inclusiv a celei care extrage petrol în România la preţul fixat de 20 dolari/baril, a rămas stabil în ultimele 12 luni, în jurul valorii de 78-80 dolari/baril’.

Faţă de această situaţie, AOAR cere Guvernului să examineze posibilitatea aplicării taxei ‘Robin Hood’ în cazul companiilor energetice, un impozit suplimentar care poate fi introdus atunci când se obţin profituri care nu pot fi justificate decât prin simpla creştere a preţurilor pe care le practică firmele ce comercializează combustibili.
De asemenea, AOAR consideră că este nejustificată lipsa de reacţie a Consiliului Concurenţei şi a Guvernului faţă de comportamentul economic de cartel al producătorilor din domeniu, amintind că şi în cazul gazelor naturale s-a înregistrat aceeaşi atitudine din partea autorităţilor în drept.

La finele săptămânii trecute, Rompetrol a anunţat majorarea preţului de referinţă al carburanţilor cu şase bani/litru, acesta ajungând pentru un litru de Efix benzină 95 la 4,45 lei, pentru unul de Alto 101 la 5,06 lei, pentru un litru de Efix Diesel la 4,25 lei şi Diesel Alto 55 la 4,54 lei.

O majorare similară a preţului carburanţilor, în staţiile proprii, fusese aplicată, cu o zi înainte, de Petrom. Astfel, preţul de referinţă pentru un litru de benzină Premium fără plumb 10 ppm este de 4,26 lei, pentru unul de Top Premium fără plumb 99+ – 4,63 lei, OMV Carrera 95 – 4,40 lei, OMV Carrera 100 – 5,03 lei, pentru un litru de motorină Top Nordic Diesel – 4,19 lei, OMV Sprint Diesel – 4,23 lei, Euro Diesel 5 – 4,02 lei şi OMV Alpin Diesel – 4,52 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata