AVAS a analizat programul de restructurare al SC Ceritex SA Braşov

19

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a constatat, în urma analizei programului de restructurare al SC Ceritex SA Braşov, aprobat în 2006, că nu a fost realizată măsura de restructurare privind achiziţia de licenţe de produse şi tehnologii noi la termenul de 31 decembrie 2008, informează AVAS.

De asemenea, a decis notificarea societăţii şi a cumpărătorului pentru obligaţia implementării în integralitate a Programului de Restructurare 2005-2009 al SC Ceritex SA Braşov şi pentru rentabilizarea producţiei ce se va executa în anul 2009, în vederea viabilizării societăţii şi respectării indicatorilor economico – financiari ţintă prevăzuţi în Programul de restructurare al Ceritex.

AVAS a mai decis transmiterea notificării Consiliului Concurenţei cu privire la avizarea modificării/adaptării Programului de restructurare asumat de societate şi de cumpărător în conformitate cu solicitarea conducerii societăţii. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a analizat programul de restructurare al SC Ceritex SA Braşov aprobat în 2006, în baza contractului de privatizare.

Analiza programului de restructurare s-a efectuat în baza documentaţiei depuse la AVAS în 19 iunie, 19 octombrie şi 30 octombrie 2009, prin care societatea comercială a transmis stadiul realizării măsurilor cu termene scadente până la 31 decembrie 2008.
Din analiza Programului de restructurare reiese că sunt prevăzute două măsuri de restructurare tehnologică: măsura privind achiziţia de licenţe de produse şi tehnologii noi, cu termen de realizare în anul 2008 şi măsura privind restructurare pentru creşterea complexităţii producţiei, cu termen de realizare în anul 2009.

Din punct de vedere al costurilor prevăzute pentru realizarea acestora, rezultă că cele două măsuri reprezintă ponderea cea mai mare a costurilor, din totalul programului de restructurare, care revine societăţii şi cumpărătorului.
Ceritex Braşov a fost privatizată prin vânzarea pachetului de acţiuni de 59,2206 la sută din capitalul social deţinut de stat către SC Tehnagral SA Braşov. Transferul de proprietate s-a realizat în momentul creditării contului AVAS, cu suma reprezentând preţul acţiunilor, în data de 8 septembrie 2004.

AVAS a aplicat procedura acordării unui ajutor de stat în cadrul unei scheme de ajutor de stat pentru societăţile comerciale privatizate în baza Legii 137/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel în 14 aprilie 2006, AVAS a aprobat alocarea sumei de 3.646.522 lei din cadrul schemei de ajutor de stat, aprobată de Consiliul Concurenţei, pentru SC Ceritex SA Braşov.
Programul de Restructurare al SC Ceritex SA Braşov în perioada 2005-2009, asumat de societate şi de cumpărător, este de 6.408.522 lei, din care 56,9 la sută ajutor de stat. Din informaţiile deţinute de AVAS, ajutorul de stat acordat societăţii este în sumă de 3.639.892 lei, adică 99,82 la sută din nivelul acordat.

În anul 2007, după încetarea monitorizării postprivatizare aprobată de AVAS în data de 13 iunie 2006, acţiunile cumpărătorului SC Tehnagral SA Braşov au fost cesionate către un nou acţionariat format din persoana fizică Madar Florin Horea cu 50 la sută din acţiuni şi persoana juridică SC Tremad SA cu 50 la sută din acţiuni.
În aceste condiţii, noua conducere a societăţii a depus la AVAS în data de 15 octombrie 2009, două memorii aferente măsurilor enunţate, prin care solicită modificarea şi adaptarea structurii Programului de restructurare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata