Bancpost, îngrijorată de continuarea neperformanţei creditelor şi în 2010

Preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, se aşteaptă la o continuare, şi în 2010, a neperformanţei creditelor acordate de bancă persoanelor fizice în anii anteriori, pe fondul efectelor crizei financiare.

„Îngrijorător e faptul că în 2009 nu a fost finalizată reforma în sectorul public şi ca atare există posibilitatea ca un număr de credite acordate unor clienţi persoane fizice, eventual afectate de aceste măsuri de restructurare, să devină în continuare neperformante şi în 2010.
Una peste alta însă, cred că sistemul bancar românesc a rezistat bine celui mai virulent an al crizei, şi chiar dacă şi anul acesta se anunţă în continuare dificil, cred că momentul cel mai greu a fost lăsat în urmă”, a declarat Mihai Bogza, într-un interviu pentru cotidianul „Bursa”„.

Bogza consideră că 2010 a demarat cu semnale promiţătoare în planul stabilizării macroeconomice şi al îmbunătăţirii sentimentelor investitorilor, dar a avertizat: „Dacă semnele pozitive pe plan macro sunt incontestabile, trebuie să fim conştienţi, în acelaşi timp, că aceste câştiguri sunt fragile şi că se vor menţine atâta vreme cât economia va ramâne în parametri acordului cu Fondul Monetar Internaţional.
Dacă nu, semnalul negativ va avea un efect de bumerang. A fost bine cât am stat în cadrul acordului, va fi cu atât mai rău dacă vom ieşi din acord, inclusiv pe planul stabilităţii leului”.

Preşedintele Bancpost a apreciat că exisă tentaţia unor speculaţii pe leu, chiar şi în această situaţie de criză în piaţă, chiar pe aprecierea monedei naţionale, faţă de euro.
„Speculaţii pe apreciere sunt posibile, dar cum Banca Centrală a temperat tendinţa excesivă de depreciere a leului, sunt convins că o va face şi pentru a tempera o apreciere nerezonabilă – e o părere personală. Ceea ce pot spune este că pentru noi, băncile, mult mai periculos era un atac pe depreciere. De ce? Pentru că atunci clienţii noştri ar fi avut dificultăţi mari să plătească la un curs foarte mult depreciat. Dar din punct de vedere macroeconomic, probabil că şi o apreciere foarte substanţială a leului ar fi foarte periculoasă”, a explicat Bogza.

Întrebat despre evoluţia creditelor băncii în 2009, şeful Bancpost a spus că performanţa a fost scăzută, dar strategiile pentru 2010 prevăd creşteri. „Un efect a fost acela că, în anul 2009, deşi am făcut eforturi pentru a acorda credite noi, care să conducă la o creştere a portofoliului de credite, nu am reuşit acest lucru. Adică au fost mai multe rambursări decât credite noi, chiar dacă nu am dorit asta.

În 2010 ne propunem să avem o creştere a portofoliului de credite cu două cifre, adică peste 10 la sută. Nu am închis, totuşi, decât şapte agenţii în cursul anului trecut, pentru că dorim ca reluarea creşterii economice să ne prindă pregătiţi „, a subliniat Mihai Bogza. În ceea ce priveşte clienţii neperformanţi şi reeşalonarea creditelor, Bugza spune că banca a arătat înţelegere faţă de cazurile reale de imposibilitate de plată, dar va trece la executarea silită a răuvoitorilor.

„Deşi am avut clienţi neperformanţi, am încercat să găsim formule amiabile de restructurare şi reeşalonare. Până la urmă, atunci când am văzut că în unele cazuri nu ajungem la nici o înţelegere, am pornit şi executări silite. În momentul de faţă avem în jur de 1.000 de executări în anumite stadii, executări pe zona de active imobiliare, şi avem mult mai multe mii de popriri de conturi pentru diverşi clienţi”, a arătat preşedintele Bancpost.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata