Borbely: RMGC putea să-şi deruleze afacerea fără să strămute Roşia Montană

Investitorii proiectului minier de la Roşia Montană ar fi putut să-şi ducă afacerea la capăt în aşa fel încât nu fie strămutată localitatea, a declarat miercuri (27 ianuarie 2010) ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, într-o conferinţă de presă.

„Problema mea de fond legată de Roşia Montană este că în momentul în care statul român a admis că este interesat de acest proiect trebuie să spună ce face cu localitatea. Statul trebuia să spună investitorilor să rezolve afacerea în aşa fel încât să nu fie strămutată localitatea’, a afirmat Borbely.
Şeful MMP nu s-a declarat de acord nici cu abordarea companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care a cumpărat multe case din zonă, iar locuitorii au fost strămutaţi în cartiere noi, construite tot de investitorii canadieni.

„Nu trebuia să se ajungă în situaţia în care RMGC să meargă din casă în casă şi să strămute localnicii în cartiere noi. Zona Roşia Montană este una de patrimoniu. Practic, investitorii au vrut să ne pună în faţa faptului împlinit”, a punctat Laszlo Borbely.
Oficialul a adăugat că, din punctul său de vedere, proiectul de la Roşia Montană nu poate merge mai departe până nu există un nou certificat de urbanism, iar parlamentul este „singurul care poate spune da sau nu cianurilor în România’.

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a investit, până în prezent, 400 milioane de dolari în afacerea cu aur din România. Compania canadiană şi-a propus să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint de la Roşia Montană, echivalentul a 20.000 de lingouri. Pentru tratarea aurului extras urmează să fie folosită, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianură.

Citeste si:  Sute de vile au fost lăsate în paragină din cauza crizei economice

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.
La ora actuală, la nivel european, Finlanda deţine supremaţia în materie de producţie de aur, cu circa opt tone/an, cea mai mare cantitate fiind extrasă în localitatea Kittila de compania canadiană Agnico Eagle (cinci tone anual).

Locul secund al ierarhiei este ocupat de Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, în timp ce poziţia a treia revine Spaniei, cu o producţie anuală de 3,5-4 tone. Estimările companiei RMGC vorbesc despre faptul că, în timpul construcţiei minei, compania va asigura 2.300 de locuri de muncă directe, iar pe timpul exploatării 800 de posturi directe, în total numărul locurilor de muncă ajungând la 3.000.
99 la sută dintre posturile vacante cu normă întreagă sunt destinate românilor, fapt care, potrivit oficialilor RMGC, va avea un impact major într-o regiune unde şomajul este de 80 la sută.

Citeste si:  În 15 septembrie 2010 încep deconturile pentru "Casa Verde"
Citește și
1 Comentariu
  1. Andrei K spune

    Si care ar fi solutia exploatarii la parametrii proiectati – fara sa fie stramutata localitatea – d-le Laszlo Borbely ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner