Havrileţ (ANRE): Consumatorii de energie vor plăti aceleaşi tarife, chiar dacă pleacă Enel

Consumatorii de energie nu vor fi afectați de decizia Enel de a-și vinde activele de distribuție și furnizare din România, întrucât tarifele aferente acestor companii sunt valabile până în 2018, a declarat, vineri, 11 iulie, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

‘Consumatorii nu vor fi afectați negativ de decizia Enel, pentru că tarifele care sunt în funcțiune acum pentru companiile de distribuție și furnizare deținute de Enel vor fi valabile și pentru noul proprietar’, a arătat Havrileț.

Potrivit acestuia, tarifele reglementate de furnizare și distribuție pentru fiecare companie au fost aprobate pentru perioada 2013-2018, însă sunt revizuite anual.

‘Eventual tarifele ar putea scădea, dacă viitorul proprietar are o capacitate de investiție mai mare și alocă mai mulți bani pentru investiții’, a completat oficialul ANRE.

Enel a achiziționat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuție și furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv în București), Electrica Dobrogea și Electrica Banat.

Totodată, compania deține și locul trei pe piața producției de energie regenerabilă, având în portofoliu mai multe parcuri eoliene în România.

Grupul energetic italian Enel a anunțat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia și de distribuție și vânzări din România.

Vânzarea activelor de producție din Slovacia și a celor de distribuție și vânzări din România sunt parte a unui program mai larg de vânzări de active în valoare de șase miliarde de euro, început în 2013, și care vizează reducerea datoriei Enel. Până în prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.

Activele din Slovacia și România, împreună cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program, a anunțat compania într-un comunicat.

Vânzările vor implica o participație de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuție Muntenia SA și Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și 100% din acțiunile Enel România Srl.

În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o rețea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piață de 34%) și care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienți, dintre care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali (aproximativ 20% din piața de retail) și 200.000 sunt companii.

În anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro și au generat un profit operațional de 289 milioane de euro.

Grupul italian Enel precizează că a informat în mod oficial subsidiarele sale din Slovacia și România, precum și acționarii minoritari (companii sau entități controlate de stat) despre debutul procesului de vânzare și a desemnat drept consultanți financiari BNP Paribas și Deutsche Bank pentru activele din Slovacia și Citigroup și Unicredit pentru activele din România în sprijinul operațiunilor de vânzare.

Compania menționează, totodată, că va furniza la timp guvernelor informațiile relevante. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata