LUKoil va plăti dividende mai mari pentru 2009 decât în 2008

25

Dividendele plătite de grupul petrolier rus LUKoil pentru 2009 vor fi mai mari de 50 de ruble pe acţiune, plătite pentru anul 2008, a declarat miercuri (14 aprilie 2010) preşedintele consiliului director de la LUkoil, Valery Greifer, transmite Interfax.

‘Anul trecut, dividendele plătite au fost de 50 de ruble pe acţiune. Anul acesta vor fi mai mari’, a declarat Greifer, adăugând că această chestiune urmează a fi decisă la reuniunea din luna aprilie a consiliul director, unde urmează a fi discutate pregătirile pentru reuniune generală anuală a acţionarilor din luna iunie.
În anul 2008, LUKoil a plătit un dividend de 50 de ruble (aproximativ 1,7 dolari) pe acţiune, ceea ce a reprezentat o creştere de 19 la sută faţă de nivelul dividendelor acordate pentru anul 2007.

Potrivit prevederilor din statutul companiei, sumele totale alocate pentru plata dividendelor nu trebuie să fie mai mici de 15,8 procente din profitul net consolidat. În anul 2009, profitul net al LUKoil, calculat potrivit standardelor GAAP, a fost de 7,011 miliarde de dolari, în scădere cu 23,3 procente faţă de 9,144 miliarde de dolari în 2008.

Referitor la divizia din România, LUKoil a anunţat că în 2009 comparativ cu 2008, producţia rafinăriei sale de la Ploieşti a scăzut cu 7,4 procente, din cauza lucrărilor de modernizare efectuate în perioada ianuarie-februarie 2009. În plus, grupul estimează că în viitor va fi nevoit să aloce 44 milioane de dolari pentru modernizarea rafinăriei Petrotel-LUKOIL SA în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene privitoare la calitatea produselor petroliere şi protecţia mediului.

LUKoil controlează aproximativ 1,3 la sută din rezervele mondiale de petrol şi 2,3 la sută din producţia mondială de ţiţei brut, principalele sale zăcăminte fiind amplasate în Vestul Siberiei. Compania asigură 18 la sută din producţia de petrol a Rusiei şi tot atât din capacitatea de rafinare a Rusiei.
Pe piaţa regională, LUKoil are capacităţi de rafinare la Ploieşti, Burgas (Bulgaria), Odessa (Ucraina) şi lanţuri de benzinării în România, Bulgaria, Moldova, Ucraina şi Turcia. În România, LUKoil deţine o rafinărie, 300 de benzinării şi opt depozite de carburanţi, cota sa fiind de 25 la sută din piaţa locală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata