Roşia Montană Gold Corporation obţine două avize la ÎCCJ

Roşia Montană Gold Corporation a obţinut printr-o decizie definitivă a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) eliberarea, din partea Ministerului Mediului, a două avize privind construcţia a două baraje incluse în proiectul minier de la Roşia Montană.

ÎCCJ a menţinut, astfel, o decizie a Curţii de Apel Bucureşti din februarie 2009. Barajele Cetate şi Corna, incluse în proiectul minier de la Roşia Montană, vor primi din partea Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) acordul de funcţionare în condiţii de siguranţă, după decizia Înaltei Curţi. Astfel, compania româno-canadiană îşi completează documentaţia în aşteptarea celui mai important act, acordul de mediu.

„Acest rezultat confirmă opinia imparţială a experţilor şi recunoaşte că proiectul nostru este unul viabil. Avem un proiect solid, care merită o evaluare corectă a tuturor componentelor sale. În proiectul Roşia Montană, RMGC a propus măsuri extrem de stricte de protecţie a mediului şi intervenţie în situaţii de criză, mult mai stricte decât standardele existente acum în Europa şi în România”, a declarat directorul general al RMGC, Dragoş Tănase.

Potrivit unui comunicat de presă al RMGC, prin hotărârea definitivă şi irevocabilă adoptată miercuri, ÎCCJ a dispus ca MMP să elibereze acordul de funcţionare în condiţii de siguranţă pentru cele două baraje.

Citește și
9 Comentarii
 1. marius spune

  Proiectul celor de la Rosia Montana Gold Corporation implica reabilitarea intregii zone, un lucru foarte propice pentru noi. Efectele nocive de acum sunt de pe vremea mineritului fara cap. Acum, am posibilitatea, prin investitiile aduse sa reabilitam aceasta zona.

 2. george spune

  In plus cei de la Gold Corporation au inceput deja reabilizarea zonei, implicandu-se si in activitatea satenilor. Ma bucur ca , in sfarsit, acest proiect incepe sa ia contur dupa ani de incercari dificile.
  NOTA ADMIN:
  Acest comentariu si cel anterior, semnat “marius”, sunt postate de la acelasi IP.

 3. titus spune

  Da, la fel ca la Baia Mare, Zlatna, Copsa Mica si multe alte locatii. Postacilor de la Gold Corporation, „reabilitarea intregii zone” dupa exploatare cu cianuri e posibila numai in mintea voastra!
  Smecheria e ca deseurile cu continut ridicat de acid cianhidric si saruri ale acestuia (cianuri diverse) se vor colecta si depozita in bazine, unde cica se vor descompune singure in timp. Bazinele alea oricand pot sa crape grav, ca la Baia Mare, sau sa capete microfisuri, si trec ani pana sa-si dea cineva seama ca zeama aia toxica se scurge in straturile profunde ale solului. Suficienti ani ca pana atunci firma de exploatare sa fi terminat de extras aurul si sa fi plecat. Si sa ne fi lasat pe noi cu ditamai dezastrul ecologic, intr-o zona de unde sigur se propaga la unguri si ne creeaza probleme in EU.

  Ca idee de cat de sigura e tehnologia: inca nu exista nicaieri pe lume, din Australia pana in SUA, vreo exploatare bazata pe spalarea minereului cu cianuri unde firma de exploatare sa fi putut evita infestarea solului.

 4. curios spune

  Sentinta ICCJ a fost adusa la cunostinta publicului EXCLUSIV din sursa Gold Corporation! Singura televiziune care a dat stirea, pe 2 iunie,ora 18, pe burtiera doar, a fost Realitatea TV, dupa care orice referire a lipsit din toate ziarele si jurnale TV vreme de 2 (doua) zile! Orice postare in contul datei de 2 iunie a fost facuta ULTERIOR si POSTDATATA. De ce? Va temeti de consecinte si de reactia publicului, covarsitoare impotriva proiectului?
  Curios cum sentinta ICCJ a fost data URGENT pe data de 2 iunie, exact ziua in care Greenpeace si Centrul pt Resurse Juridice contestau la Curtea de Apel Alba avizul de mediu solicitat de RMGC!
  Curios cum singura cauza judecata de Sectia Comerciala a ICCJ in data de 2 iunie a fost dosarul RMGC, desi la celelalte sectii au fost cate 50 de cauze pe rol! Curios cum dosarul RMGC a fost introdus pe 1 iunie, odata cu actiunea Greenpeace la Alba, si judecat a doua zi, cu sentinta in aceeasi zi, executorie si definitiva! Curios cum singurul dosar cu solicitant necunoscut, obiect de judecata neprecizat si sentinta nepublicata este dosarul 4798/1/2010, adica solicitarea RMGC?! Curios, curios, curios!

 5. ovidiu spune

  Usor, usor, proiectul Rosia Montana capata contur! Mai sunt doar cativa pasi de urmat iar mai apoi, cele 4 miliarde de dolari ce vor fi investiti in zona vor putea scoate Romania din criza acutala.

 6. flaviu spune

  O decizie definitorie. Sper sa auda acest lucru si ONGurile care au luptat din rasputeri pentru a opri acest proiect, pentru a opri dezvoltarea economiei romanesti! Felcitari justitiei ca nu a cedat presiunilor

 7. hadrian spune

  felicitari! trebuia sa se intample si ceva bun in tara asta candva…sper sa nu fie prea tarziu. astept cu nerabdare sa vad primul gram de aur scos din minele noastre. numai asa vom invinge criza.

 8. Eliza Ioan spune

  N-am aflat pana in seara asta despre asa ceva. De ce oare nu se spune la televizor despre obtinerea acestor avize? Inseamna ca vor sa ne ascunda ceva, vor sa nu stim ca este acceptata aceasta tehnologie si ca nu e asa de periculoasa pe cat vor sa ne faca unii sa credem.
  NOTA ADMIN:
  Acest comentariu si cel anterior, semnat „hadrian”, sunt postate de la acelasi IP.

 9. florian spune

  Este trist! Asistam la sumlgerea rezervei de aur si argint a Romaniei. Pentru impiedicarea proiectului si pentru evitarea unui dezastru ecologic, pentru protejarea celor mai frumoase zone din Romania si chiar din Europa se straduiesc mai mult organizatiile internationale. Citim comentariile si observam cum unii dintre romanasi sunt extaziati cand vorbesc de cele 4 mld de dolari …si cat de mult ne-ar ajuta sa supravietuim crizei. NImic mai fals! Acesti bani pot fi obtinuti exploatand turistic zona si protejand rezerva de aur a Romaniei. Despre solutiile ICCJ a Romaniei pronuntate de-a lungul timpului nu prea mai sunt comentarii de facut. Sunt interese mari in joc iar tradatorii nu au lipsit din Romania. Ce mai conteaza! Ne mai miram cum de mai avem cate o inundatie sau o canicula! Ma intreb: daca acestui loc i se spunea Israel sau Franta sau Rusia sau SUA se mai exploata acest aur? Cred ca nu! pentru 4 mld dolari? Sa fim seriosi!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata