Teme de toamnă pentru HR: tendințe în recrutare, administrarea personalului și managementul performanței

Anul 2019 a adus numeroase provocări departamentelor de HR din România, odată cu transformarea digitală și investițiile făcute în automatizarea proceselor. Soft-urile de managementul resurselor umane preiau din ce în ce mai mult procesele repetitive din sarcina departamentului de HR: pontajul, salarizarea și administrarea de personal în primul rând.

Din ce în ce mai multe companii însă înțeleg importanța unor module suplimentare: un software de recrutare de personal este un tool util pentru a identifica și contacta cei mai potriviți candidați, dar și un contributor de impact, dacă vorbim despre conturarea unui employer branding solid. Dacă acesta este însoțit și de un instrument de HR Analytics, vei avea la dispoziție un instrument valoros pentru a aborda recrutarea într-o manieră diferită, modernă și profesionistă, rezolvând problemele cu deficitul de personal.

Pe de altă parte, un soft de managementul performanței te va ajuta să stabilești și să analizezi indicatorii cheie de performanță pentru fiecare angajat în parte, având ca rezultat mărirea eficienței și a productivității angajaților.

Ne propunem să trecem în revistă câteva dintre tendințele toamnei în HR, cu accent pe trei dintre zonele cheie ale departamentului, extrem de importante pentru conturarea strategiei pentru 2020, în care continuă transformarea digitală.

Un soft de managementul personalului, un “must have” al companiei moderne

Dosarul electronic al angajatului la dispoziția ta, pentru a putea extrage informațiile dorite în orice moment, cu economie de timp, este un bun punct de plecare pentru transformarea digitală a unui departament de resurse umane.

Un program de gestionare a resurselor umane îți permite accesul în timp real, în diverse formate, la numeroase informații din dosarul angajaților, așa cum sunt contractele de muncă, datele personale complete și modificările survenite de-a lungul timpului sau concediile. Nu este de neglijat nici ajutorul pe care ți-l oferă un software de acest gen în a evidenția rapid statusul pe diverse documente obligatorii care trebuie obținute sau actualizate, uneori într-un timp limitat.

Economisești timp valoros, ce poate fi dedicat altor activități, asigurându-te în același timp că toată informația este accesibilă în cazul în care apare un control, de exemplu. Un soft de managementul personalului din portofoliul unei companii furnizoare de încredere va fi, de asemenea, actualizat în funcție de noutățile legislative în vigoare – un aspect deosebit de important în procesul decizional.

Recrutarea la final de an 2019, cu o privire către 2020

Din ce în ce mai multe companii realizează importanța automatizării procesului de recrutare. Automatizarea este benefică pentru toți membrii organizației implicați în procesul de recrutare – membri ai departamentului HR sau manageri beneficiari ai recrutării.

Aceștia au la dispoziție un instrument eficient pentru sourcing și managementul surselor de recrutare, alături de o comunicare rapidă, pot gestiona postările în social media sau în job-board-uri, sau pot filtra baza de date în funcție de criterii prestabilite sau evaluarea candidaților, crescând gradul de finețe și precizia recrutării.

Deloc de neglijat este experiența pozitivă a candidaților în urma unui proces înlesnit de un software de recrutare de personal performant. Promptitudinea în comunicarea cu candidații, îmbunătățirea targetării – astfel încât abordarea unui candidat să fie intruzivă pentru acesta, utilizarea unui grad sporit de personalizare a abordării candidaților cu un efort minim din partea recrutorului, toate pot conduce la un avantaj competitiv și la întărirea brandului de angajator. În același timp, te asiguri că cerințele GDPR sunt integral îndeplinite.

Evaluarea personalului și managementul performanței în contextul digitalizării

Setarea obiectivelor individuale, realizarea evaluărilor de performanță sau trasarea unui plan de dezvoltare pentru fiecare angajat în parte sunt procese aparținând zonei de management al talentelor, pe care companiile moderne le realizează din ce în ce mai des cu susținerea unei soluții software de management al performanței.

Un pas mai departe, toate aceste obiective ar trebui corelate cu cele ale echipei, departamentului și companiei. Transparența pe care un software HR de managementul performanței o aduce va fi benefică pentru angajat – dar și pentru organizație. Aceștia își vor vedea progresul și performanțele îndreptate în direcția potrivită, simțind cum își aduc aportul la dezvoltarea organizației în ansamblu.

În concluzie

Recrutarea, administrarea personalului și managementul performanței rămân trei zone cheie ale departamentului de HR la final de 2019 – tendință ce va continua, cu siguranță, și în 2020.

Digitalizarea datelor și automatizarea fluxurilor de lucru vor aduce în continuare un avantaj competițional companiilor care le adoptă – fie printr-o soluție software all-in-one, fie treptat, începând cu trecerea în format electronic a datelor angajaților – cu ajutorul unui soft de managementul personalului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata