Topul celor mai puternice branduri din România

Compania Coca-Cola deţine prima poziţie în topul celor mai puternice branduri din România, potrivit rezultatelor Brand Community Power Model, studiul derulat de B&P Brandivia şi GfK România.

A doua marcă din clasament este Milka, urmată de Jacobs Kronung, iar poziţiile a patra şi a cincea sunt ocupate de Orange, respectiv Ariel. ‘Oamenii sunt adesea mai interesaţi de legăturile sociale care derivă din afilierea la un anumit brand decât de brandul în sine sau de caracteristicile sale strict raţionale, funcţionale.
Pentru a construi şi a menţine comunităţi de brand puternice, companiile trebuie să înţeleagă nu doar nevoile individuale ci, din ce în ce mai mult, şi pe cele sociale ale publicurilor lor.

Succesul unui brand depinde în tot mai mare măsură de felul în care reuşeşte să creeze şi să dezvolte comunităţi puternice de consumatori’, a spus Cosmin Alexandru, Managing Partner B&P Brandivia. Majoritatea mărcilor din Top 10 activează în domeniul bunurilor de larg consum, trei dintre ele fiind ‘mărci de răsfăţ’ – cafea şi ciocolată. Singurele excepţii sunt principalii jucători din telecom prezenţi pe piaţa locală – Orange, aflat pe locul 4 şi Vodafone, pe poziţia 10.

Mărcile din domeniile auto sau financiar reuşesc să se plaseze doar în partea a doua a topului, Dacia fiind brandul cel mai puternic din industria auto (locul 21) şi BCR brandul cu cea mai puternică comunitate din sectorul financiar (locul 24).
Mărcile au fost evaluate în acest raport ţinând seama de câteva arhetipuri caracteristice comportamentului uman: deschis – rezervat, pionier – susţinător, funcţional – emoţional, toate structurate pe 4 dimensiuni de evaluare egale ca pondere, specifice comunităţilor de brand: puterea relaţiei cu marca, sentimentul de apartenenţă, ritualuri şi tradiţii, precum şi responsabilitatea morală a comunităţii.

Potrivit autorilor studiului, Coca-Cola reuşeşte să câştige o poziţie mai puternică decât Milka şi Jacobs Kronung în principal datorită notorietăţii mai puternice a logo-ului, a evenimentelor sau poveştilor în care marca este implicată: 28 la sută dintre respondenţi îşi amintesc evenimente legate de marcă, iar 22 la sută pot vorbi despre situaţii personale în care marca a jucat un rol important.

Pe de altă parte, Jacobs Kronung se remarcă prin mai mulţi consumatori implicaţi în mod activ în a reţine membri în comunitatea mărcii – 25 la sută dintre cei chestionaţi ar încerca să îi descurajeze pe cei care ar vrea să renunţe la Jacobs Kronung.
Singurul brand 100 la sută românesc prezent în top 10 este Poiana care ocupă locul 6, remarcându-se faţă de Milka printr-un ataşament şi o identificare cu comunitatea consumatorilor uşor mai scăzute, având mai puţini admiratori decât Milka şi o notorietate mai scăzută a sloganului şi a logo-ului.

Acelaşi studiu a fost realizat în prima parte a anului şi în Ungaria de către B&P Braun & Partners Ungaria şi GfK Ungaria. Lista celor mai puternice branduri din România este obţinută în urma unui studiu reprezentativ pentru populaţia 18-49 ani din mediul urban.
Mărcile evaluate au fost selectate în funcţie de cheltuielile media în 2009. Lista primelor 25 de branduri astfel selectate pe mai multe sectoare (FMCG, auto, telecom şi financiar) a fost completată cu alte 15 mărci importante din România pentru a echilibra portofoliul de branduri al fiecărui domeniu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata