Videanu: Cu un singur holding energetic s-ar elimina competiţia pe piaţă

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi (5 noiembrie 2009), la Ipotesti, in judetul Olt, ca existenta unui singur holding al energiei ar elimina competitia pe aceasta piata iar crearea unui asemenea holding in loc de doua companii energetice ar fi o “eroare incredibila”.

Videanu a catalogat drept declaratii de campanie electorala afirmatiile politicienilor privind crearea unui holding al energiei. “Sunt declaratii de campanie electorala spuse de oameni care, din pacate, nu cunosc sistemul. Ar fi o eroare incredibila din punctul meu de vedere. Nu am avea niciun fel de competitie in piata. Pai daca am un holding, politica investitionala si comerciala se face la nivelul holdingului. Cum realizez competia in ce priveste productia de energie?”, a spus Videanu.

Ministrul interimar al Economiei a mai spus ca isi doreste ca in sistemul energetic interventia factorului politic sa fie cât mai redusa si ca in prezent sunt in curs demersurile pentru crearea celor doua companii energetice nationale. “Sincer, din punctul meu de vedere, mi-as dori ca sistemul politic sa aiba o interventie cât mai mica in sistemul energetic. Pe masura ce ma voi lamuri cu Ministerul Justitiei daca este set de politica noua sau nu va intra proiectul de hotarâre privind companiile energetice.

Ele nu au management privat pentru ca nu pun carul in fata cailor. Sunt câteva etape de urmat. Companiile energetice fac extraordinar de bine, sunt create conditiile legale de demarare a acestui proces, singurul aspect pe care il analizam in momentul de fata cu Ministerul Justitiei este daca hotarârea de guvern este de natura a genera o politica noua in sensul Constitutiei sau nu. Dupa cum stiti un Guvern demis are prerogativele limitate, nu poate emite ordonante de urgenta si nu poate promova acte normative care sa genereze politici noi”, a explicat ministrul.

Acesta a incercat sa linisteasca angajatii Hidroelectrica in privinta consecintelor infiintarii companiilor energetice. “Am vazut atitudini publice sau mai putin publice a unor reprezentanti ai sindicatelor. Prin acest proces nimeni, dar absolut nimeni, nu are de pierdut. În schimb sistemul energetic national va avea de câstigat. Asta nu inseamna ca fiecare entitate nu va fi un centru de cost. Salariatii nu vor pierde, ca am auzit aspecte de acest gen.

Domne, stati un pic, ca vom munci noi pentru cei de la carbune. Este exclus. Este un aspect de interes national care tine cont de securitatea energetica nationala. Pentru ca as vrea sa va dau un singur exemplu. Ce-am face daca timp de 5 ani ar fi o seceta cumplita in România. Ce-ar face Hidroelectrica in situatia asta? La fel de adevarat este ce am face daca daca nu am exploata carbunele intr-o anumita peioada istorica.

Experienta europeana ne arata ca intr-o perioada de 40 de ani, la nivelul UE productia de energie este structurata in companii solide care in productie au o structura flexibila si parte de nuclear si parte de hidro si parte de carbune si parte de regenerabile astfel incât managementul sa fie unul coerent la nivelul companiilor. Avem nevoie sa continuam procesul investitional pentru ca avem mari oportunitati iar eu cred ca in continuare potentialul hidro in România este unul care trebuie valorificat. Daca vorbim de a doua de ce nu si de a treia hidrocentrala pe Dunare”, a subliniat Videanu.

Acesta a vorbit si de o a doua centrala nucleara dar nu divulgat unde va fi construita ea. “Viitoarea centrala nucleara va fi exact acolo unde va trebui sa fie. Adica permiteti-mi sa va dau aceasta informatie la momentul potrivit. Va pot spune ca acum sunt 4 locatii ramase in analiza si anuntul din acest punct de vedere va fi facut in urmatoarele saptamâni”, a mentionat ministrul interimar al Economiei.
Adriean Videanu a subliniat importanta investitiilor facute in retehnologizarea hidrocentralelor de pe Oltul inferior, amintind ca in 2012 râul Olt va fi navigabil pâna la Slatina dupa ce va fi construita si hidrocentrala de la Islaz.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata