Voestalpine a redus la jumătate dividendele, după ce profitul s-a redus cu 70 la sută

Grupul siderurgic austriac Voestalpine a anunţat marţi, 1 iunie, că anul 2009/2010 a fost unul dintre cei mai dificili ani din istoria sa, profitul după taxe înregistrând o scădere de 69,5 procente, până la 186,8 milioane de euro, iar cifra de afaceri a scăzut cu 27,1 procente, până la 8,55 miliarde de euro, informează un comunicat de presă.

În aceste condiţii, conducerea companiei va propune la Adunarea generală anuală acordarea unui dividend de 0,50 euro pe acţiune, la jumătate faţă de 1,05 euro pe acţiune în anul precedent.

În anul 2009/2010, producţia brută de oţel a grupului Voestalpine a fost de 6,07 milioane de tone, cu 10,9 la sută sub cifra înregistrată anul trecut (6,81 milioane de tone). De asemenea, investiţiile grupului s-au înjumătăţit în 2009/2010 până la 542,5 milioane de euro. Numărul de angajaţi a scăzut şi el cu şase procente, până la 39.406 persoane. Pe fondul crizei economice, Voestalpine nu a făcut niciun fel de achiziţii în 2009/2010, ci s-a concentrat pe eficientizarea şi consolidarea portofoliului de companii.

„În prezent, este mai greu de prognozat decât în urmă cu câteva luni dacă au fost depăşite efectele cele mai grave recesiuni din ultimele decenii şi putem fi siguri de relansarea graduală a economiei globale în următorii ani. În plus, se pune întrebarea dacă o relansare amplă a economiei mondiale este un scenariu realist sau este vorba doar despre o revenire a anumitor regiuni, care are ar putea să aibă doar un caracter temporar”, potrivit comunicatului de presă al companiei.

În România, Voestalpine a anunţat, săptămâna trecută, o investiţie greenfield într-o unitate de procesare a oţelului la Giurgiu (sudul Romaniei), valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor Voestalpine, România reprezintă o piaţă de viitor pentru produse plate din oţel şi se aşteaptă la o creştere puternică în domeniul industriei auto, al furnizorilor pentru industria auto, precum şi în domeniul construcţiilor.

Noul centru Voestalpine de prelucrare a oţelului, cu o capacitate anuală de producţie de 130.000 de tone, are posibilitatea extinderii la 260.000 de tone de tablă procesată anual. Grupul austriac a mai anunţat că lucrările de construcţie vor începe luna viitoare cu termen de finalizare în iunie 2011.

Voestalpine este prezent în peste 60 de ţări, prin 360 de companii de producere, prelucrare şi distribuţie a produselor plate din oţel pentru industria auto, aparate electrocasnice şi industria energetică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata