Eurohold, proprietarul Euroins, venituri și active în creștere, aproape de nivelul de dinainte de debutul crizei Covid-19

Holdingul a lansat vineri o procedură pentru o majorare de capital, care va permite companiei să strângă până la 100 de milioane EUR

• Profitul operațional a crescut cu 2% la 12,2 milioane BGN
  • Activele au crescut cu 3,2%, până la 1,68 miliarde BGN
  • Veniturile din primele EIG au crescut cu 6,4%, până la 249 milioane BGN

Eurohold, cel mai mare holding public din Bulgaria și unul dintre principalele grupuri de afaceri independente care își desfășoară activitatea în sud-estul Europei, a raportat performanțe solide în primul trimestru al anului 2021 în contextul celui de-al treilea val al pandemiei COVID-19, conform situației financiare consolidate a holdingului pentru perioada ianuarie-martie 2021. Holdingul a reușit să-și readucă rezultatele aproape de nivelurile atinse în urmă cu un an, când economia europeană era încă în creștere și coronavirusul de abia începea să se răspândească.

În primele trei luni ale anului 2021, Eurohold a raportat venituri de aproximativ 421 milioane BGN, aproape de nivelul din aceeași perioadă a anului precedent. Activitatea de asigurări a grupului, concentrată în Euroins Insurance Group (EIG) a contribuit cel mai mult la performanța holdingului. Veniturile din activitatea de asigurări au crescut cu un procent față de anul anterior, până la 375,4 milioane BGN.

Prima brută subscrisă a EIG a crescut cu 6,4% până la 249 milioane BGN. Veniturile generate de activitatea financiară și investițională a holdingului au crescut cu 26% față de aceeași perioadă a anului 2020, până la 2,75 milioane BGN. Celelalte două segmente din activitate – leasingul și vânzările de autoturisme, au raportat, de asemenea, performanțe stabile, în ciuda faptului că ambele sectoare au fost printre cele mai afectate de criză. Veniturile din activitatea de leasing au crescut cu 11%, până la aproximativ 6,3 milioane BGN.

Eurohold și-a îmbunătățit profitabilitatea operațională, deoarece EBITDA a crescut cu 2% față de anul trecut, ajungând la 12,2 milioane BGN. Rezultatul financiar net s-a ridicat la 1,2 milioane BGN în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu 3,3 milioane BGN în aceeași perioadă a anului precedent. Scăderea acestui indicator s-a datorat costurilor financiare mai mari. Începând din martie 2021, activele Eurohold au ajuns la 1,68 miliarde BGN, cu 3,2% mai mult decât în ​​decembrie 2020.

„Rezultatele noastre din primul trimestru al anului 2021 arată o rezistență puternică și vedem o revenire la nivelurile dinaintea crizei. Grupul Eurohold raportează performanțe solide dacă comparăm perioada actuală cu primul trimestru din 2020, când rezultatele noastre erau în creștere și criza încă nu a început. Performanța generală din 2020 și de la începutul anului 2021 ne-a arătat rezistența și capacitatea de a face față unei situații extraordinare. Suntem recunoscători angajaților noștri, clienților și partenerilor pentru eforturile, înțelegerea, sprijinul și încrederea pe care o au în noi. În ciuda marilor provocări, suntem încrezători că vom îndeplini așteptările și ne vom atinge obiectivele pentru acest an”, a declarant Kiril Boshov, președintele Consiliului de Administrație al Еurohold.

Între timp, Eurohold tocmai a lansat o procedură pentru o majorare de capital care va permite companiei să strângă până la 100 de milioane EUR în fonduri proprii. Oferta publică este efectuată pe Bursa Bulgară de Valori (BSE). Eurohold va oferi pentru subscriere 79 de milioane de acțiuni noi cu o valoare nominală de 1 BGN și un preț de emisiune de 2,50 BGN fiecare. Astfel, Eurohold ar strânge până la 100 de milioane EUR și încasările vor fi utilizate pentru finanțarea achiziției filialelor CEZ Group din Bulgaria și pentru a investi în dezvoltarea celor două afaceri principale ale grupului – energie și asigurări.

Euro-Finance AD ​​va fi managerul principal al ofertei publice, iar Renaissance Capital este consultantul financiar exclusiv al ofertei.

Rezultatele consolidate ale Eurohold în Q1 2021