Rusia ar fi pierdut acum 278 de avioane, comparativ cu 119 în Afganistan

69

În războiul din Ucraina, Rusia a pierdut aeronave într-un ritm mai rapid decât le poate înlocui, din cauza pregătirii slabe a forțelor aeriene, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit.

În plus, rușii au pierdut acum mai multe avioane decât în timpul războiului din Afganistan, scrie Newsweek.

A pierdut mai multe avioane decât în războiul din Afganistan?

În actualizarea zilnică a informațiilor despre războiul din Ucraina, ministerul a remarcat, că pe 3 noiembrie, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni a declarat că Rusia a pierdut de două ori mai mult numărul de avioane în acest război  decât în războiul din Afganistan, care a durat 9 ani.

 Rusia ar fi pierdut acum 278 de avioane, comparativ cu 119 în Afganistan

În opinia sa, „Deși nu putem verifica în mod independent aceste cifre, lipsa continuă a superiorității aeriene a Rusiei este, probabil, exacerbată de o pregătire slabă, pierderea echipajelor cu experiență și riscuri crescute de a primi sprijin aerian în zone dense de apărare aeriană”, subliniază Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Situația nu se va schimba în lunile următoare

În contextul războiului, experții britanici susțin, că este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în următoarele câteva luni. Pierderile de aeronave ale Rusiei depășesc, probabil, semnificativ, capacitatea lor de a produce noi aeronave.

Iar timpul necesar pregătirii piloților competenți reduce și mai mult capacitatea Rusiei de a regenera capacitatea aeriană de luptă, afirmă aceștia.

Bilanțul făcut de Kiev

Din precizările ministerului ucrainean al Apărării reiese că între 24 februarie și 6 noiembrie, Rusia a pierdut 277 de avioane militare și 1.465 de drone. Potrivit acestuia, aproximativ 75.930 de militari ruși au murit în lupte, în timp ce 2.625 de tancuri și 5.611 de vehicule blindate de luptă au fost distruse sau confiscate.

În septembrie, Moscova  a declarat că aproape 6.000 dintre militarii ruși au murit în război.

În contextul comparativ, în aceeași lună, Regatul Unit estima că numărul morților este de fapt de 25.000, dar această cifră a crescut la 80.000 când au fost incluși și militarii capturați de Ucraina.

Ucraina primește întăriri

De când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, a făcut unele progrese și estul și sudul țării, dar a suferit  eșecuri din cauza contraofensivelor ucrainene în teritoriile ocupate, Herson în sud, și Harkov în est. Aceste teritorii au fost cucerite de Moscova în primele zile ale războiului.

În acest sens, Ucraina a anunțat că a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice.

”Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide au sosit în Ucraina! Acest armament ca consolida considerabil armata ucraineană şi ne vor face cerul mai sigur”, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro