Vladimir Putin lansează acuzații la adresa NATO

Foto: nato.int
25

Președintele rus, Vladimir Putin, a lansat acuzații dure la adresa NATO și, în același timp, un avertisment în privința aderării Suediei și Finlandei. Oficialii ruși au criticat anterior acest demers, considerându-l un factor destabilizator în regiune.

Miercuri 29 iunie, preşedintele rus a denunţat ”ambiţiile imperiale” ale NATO, care încearcă, potrivit lui, să-şi afirme ”hegemonia” prin conflictul ucrainean, relatează AFP.

În opinia sa, ”Apelul către Ucraina de a continua luptele şi de a refuza negocierile nu face decât să confirme ipoteza noastră că Ucraina şi binele poporului ucrainean nu sunt obiectivul Occidentului şi al NATO, ci un mijloc de a-şi apăra propriile lor interese”, a spus Putin, într-o conferinţă de presă la Aşgabad, capitala turkmenă.

”Ţările lidere din NATO doresc (…) să-şi afirme hegemonia, ambiţiile lor imperiale”, a acuzat el.

Alianţa Atlantică şi ”înainte de toate Statele Unite au nevoie de mult timp să aibă un inamic extern în jurul căruia să-şi unească aliaţii”, potrivit preşedintelui rus. ”Iranul nu a fost bun pentru aceasta”, a apreciat el.

”Le-am dat această şansă, şansa de a reuni toată lumea în jurul lor”, a afirmat Putin pe ton ironic.

Rusia nu vede ”nicio problemă” într-o eventuală aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, a dat asigurări Vladimir Putin.

”Nu avem probleme cu Suedia şi Finlanda, aşa cum avem cu Ucraina”, a afirmat de asemenea Putin, aflat în vizită în capitala turkmenă. ”Dacă Finlanda şi Suedia doresc aceasta, să adere. Este problema lor, pot adera la ce doresc”, a spus el.

Avertismentul Kremlinului pentru Finlanda și Suedia

Cu toate acestea, el a avertizat că „dacă acolo ar fi desfășurate contingente militare și infrastructuri militare, am fi obligați să răspundem simetric pentru acele teritorii în care au apărut amenințări pentru noi”.

De altfel, Rusia a avertizat în repetate rânduri Finlanda și Suedia împotriva aderării la NARO, afirmând că vor exista „consecințe militare și politice grave” în urma unei astfel de acțiuni și ar obliga Rusia să „restabilească echilibrul militar” prin consolidarea apărării sale în regiunea Mării Baltice, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare.

La fel şi alţi oficialii ruși au reacționat anterior cu furie la oferta de aderare la NATO a Finlandei și Suediei, calificând-o drept un efort „destabilizator” care va crește tensiunile în regiune.

În viziunea sa, „Condamnăm demersul iresponsabil al Alianței Nord-Atlantice, care ruinează arhitectura europeană, sau ceea ce a mai rămas din ea”, a declarat miercuri ministrul adjunct rus de externe, Serghei Ryabkov, în fața reporterilor.

„Am mari îndoieli cu privire la faptul că perioada următoare va fi calmă pentru vecinii noștri nord-europeni”, a adăugat el.

Putin neagă implicarea Rusiei în atacul asupra centrului comercial ucrainean

În cadrul aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Putin a respins responsabilitatea armatei ruse într-un atac care a ucis cel puţin 18 persoane, conform Kievului, într-un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, în Ucraina.

”Armata noastră nu loveşte niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilităţile de a şti ce şi unde este”, a adăugat preşedintele Putin.

Atacul asupra centrului comercial din Kremenciuk a provocat cel puţin 18 morţi şi zeci de răniţi şi dispăruţi. Legat de aceasta Rusia neagă că a vizat o ţintă civilă, susţinând că a bombardat un depozit de arme.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata