BCE este pregătită să adopte noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro

22

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunțat joi, 12 noiembrie, că BCE este pregătită să majoreze luna viitoare programul de relaxare cantitativă (QE), deoarece perspectivele economice se înrăutățesc și inflația scade, transmit AP și Bloomberg.

Rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 0,0% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, arată o estimare preliminară publicată recent de Eurostat. În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-așteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), dar inflația rămâne mult sub ținta BCE, ușor sub 2%.

‘Semnele unei redresări a inflației s-au diminuat și sunt vizibile riscurile la adresa creșterii economiei globale și a comerțului’, a declarat Mario Draghi, în timpul audierii în Parlamentul European.

După aceste declarații, euro s-a depreciat, tranzacționându-se la 1,0717 dolari.

Programul BCE de stimulare a economiei zonei euro poate fi prelungit dincolo de septembrie 2016 dacă va fi necesar, alte instrumente pot fi de asemenea activate pentru a întări impactul achiziționării de obligațiuni, a dat asigurări șeful BCE.

Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 19 traderi arată că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro și majorarea inflației. 11 dintre cei 19 traderi intervievați susțin că BCE va extinde programul de achiziții cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinși că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă.

Analiștii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro și declinul prețului țițeiului vor stimula economia zonei euro în acest an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata