Brexitul riscă să submineze noua strategie de apărare a Europei

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană riscă să submineze noua strategie de apărare a Europei, cu câteva zile înainte ca statele membre NATO şi UE să semneze un acord menit să contracareze ameninţările Rusiei în Marea Mediterană, afirmă diplomaţi occidentali, relatează marţi Reuters.

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii intenţionează să profite de summitul UE şi cel NATO din zilele următoare pentru a avansa reforme ale celor doi piloni de securitate ai Occidentului, care vizează reducerea dependenţei militare a Europei de Washington în imediata sa apropiere.

‘Lucrurile se anunţă mult mai dificile’, a declarat un important oficial din domeniul apărării implicat în cooperarea UE-NATO. ‘NATO a planificat să se conecteze la o Uniune Europeană mai puternică şi nu a luat în calcul posibilitatea unui bloc comunitar slăbit’, a mai spus el.

Confruntată cu o Rusie mai agresivă, o criză a migranţilor şi state aflate în dificultate la graniţele sale, Uniunea Europeană trebuie să „acţioneze autonom dacă şi când va fi necesar’, le va spune, marţi, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, liderilor UE, dezvăluind un plan de strategie globală pe cinci ani, consultat de Reuters.

Acest pas simbolic, care îndeamnă guvernele să-şi coordoneze cheltuielile de apărare, are o susţinere puternică din partea Germaniei şi a Franţei. Însă, ar putea arăta lipsit de fond fără Marea Britanie, care dispune de cel mai mare buget pentru apărare din UE, spun diplomaţii.

Una din cele cinci ţări UE având resursele necesare pentru a comanda o misiune militară externă a blocului comunitar, Marea Britanie a fost un important contributor al operaţiunilor conduse de UE, susţinând circa 15% din costuri şi furnizând bunuri.

Marea Britanie conduce de asemenea misiunea UE de combatere a pirateriei ‘Operaţiunea Atalanta” în Cornul Africii, dispune de nave de patrulare în Marea Mediterană şi este angajată să furnizeze trupe pentru grupurile de luptă ale UE, cu toate că ele nu au fost niciodată desfăşurate.

Propunerile lui Mogherini pentru liderii UE vor include un apel pentru ca misiunile conduse de UE să lucreze cu un nou corp european de gărzi de frontieră pentru a controla fluxurile de migranţi. Acest lucru ar putea fi mai greu de pus în aplicare fără navele britanice.

‘Ce face Marea Britanie contează’, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. ‘‘Marea Britanie este cel mai important furnizor de securitate din Europa’, a mai spus el.

Însă, temându-se de planuri privind crearea unei armate UE, Marea Britanie a opus rezistenţă faţă de o cooperare europeană de apărare mai strânsă. Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat pentru Reuters luna aceasta că ‘nimeni nu vrea să-şi vadă trupele controlate de la Bruxelles’.

Unii speră că, fără Londra care blochează planurile UE, Franţa şi Germania ar putea conduce ceea ce Berlinul numeşte o „uniune de apărare comună”. Franţa a propus ideea unui cartier general militar al UE, independent de NATO, pentru a desfăşura misiuni.

După crizele financiare care au redus cheltuielile de apărare şi anexarea Crimeii de către Rusia, guvernele europene au afirmat că nu se mai pot baza la nesfârşit pe Statele Unite şi vor face mai mult pentru a garanta propria lor securitate.

Astfel, NATO şi Uniunea Europeană îşi vor cimenta cooperarea lor de la ţările baltice până la Marea Egee, la summitul NATO din iulie de la Varşovia. La nivelul UE, guvernele discută un fond de apărare comun pentru a creşte resursele destinate unui număr mai mare de elicoptere, drone, nave şi sateliţi.

Până la votul Marii Britanii de a părăsi UE, SUA s-au bazat pe Londra, principalul său aliat în Europa, pentru a acţiona ca o punte de legătură între NATO şi UE în acest proces.

Imediat după referendumul din Marea Britanie de săptămâna trecută, Stoltenberg a declarat că Londra i-a dat asigurări că va rămâne angajată pentru susţinerea stabilităţii occidentale.

Stoltenberg a declarat că Fallon i-a spus că Marea Britanie nu va pune în pericol eforturile comune UE-NATO pentru a contracara potenţiale atacuri cibernetice ruseşti, operaţiunile navale comune în Mediterana pentru a stopa fluxul de migranţi către Europa sau planurile de implementare în curând a unui embargo ONU asupra armelor împotriva Libiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata