Cursuri de pregatire in domeniul cybercriminalitatii pentru politia europeana

 
Ofiterii de politie europeni vor fi trimisi la universitate pentru a invata cum sa abordeze criminalitatea online. Proiectul pentru o retea de universitati sprijinita de companii de prima marime din domeniul IT au fost dezvaluite marti, 10 martie, cu prilejul unei conferinte a Consiliului Europei privind cybercriminalitatea, desfasurata la   Strasbourg, informeaza miercuri (11 martie 2009) Financial Times.
 
Proiectul are drept obiectiv un raspuns international mai eficient la problema tot mai extinsa a criminalitatii online. Se estimeaza ca cybercriminalitatea aduce afacerilor un prejudiciu de 1.000 de miliarde de dolari, potrivit producatorului de solutii de securitate, McAfee. Totusi, multe forte de politie sunt lipsite de personal calificat care sa se ocupe de aceasta problema.
 
„Pentru moment, daca cineva se duce la sectia locala de politie din orasul sau si spune ca este victima unui furt de identitate pe Internet, ofiterul de politie nu stie nici macar care este urmatorul pas pe care ar terbui sa-l faca sau ce intrebari sa puna”, a afirmat Tim Cranton, consilier general asociat pentru programe de securitate a Internetului la Microsoft.
 
Multe companii din domeniul tehnologiei, precum Microsoft, Ebay si AOL, au fost nevoite sa-si creeze propriile echipe de investigatie a criminalitatii din cauza numarului insuficient de politisti pregatiti in domeniul cybercriminalitatii.
„Resursele politiei au mers spre alte prioritati, precum criminalitatea stradala, in timp ce cybercriminalitatea a fost ruda saraca. Totusi, aceasta atitudine este in curs de schimbare, in conditiile in  care  cyberatacurile  se  inmultesc”,  a  afirmat  Joe  Carthy,  seful  departamentului  de  stiinta computerelor la University College Dublin.
 
Cybercriminalitatea are caracter international, in conditiile in care victimele dintr -o tara sunt adesea vizate de hackeri din alta tara. Cu toate acestea, exista o slaba coordonare transfrontaliera pentru pregatirea ofiterilor de politie.
„Daca politia din Marea Britanie investigheaza evenimente care s -au    intâmplat in alta tara, trebuie sa fie sigura ca exista un nivel de baza de intelegere in rândul factorilor care asigura aplicarea legii in acea tara”, a spus Cranton, precizând ca adesea ofiterii de politie isi dau seama ca nu exista nicio pregatire de baza in domeniu.
 
Primele  cursuri  se  vor  tine  la  University  College  Dublin  din  Irlanda  si  Universite Technologique de Troyes din Franta , in vederea pregatirii de ofiteri pe probleme cum sunt cum sa pastrezi o scena a criminalitatii electronice si cum sa investighezi crimele online.
Microsoft , Ebay, AOL si Symantec vor sprijini cursurile care vor incepe in 2010, dupa un curs pilot la Dublin de la sfârsitul acestui an. Se asteapta ca proiectul sa obtina finantare de la Comisia Europeana, care a alocat bani pentru abordarea acestui tip de criminalitate. Proiectul vizeaza cresterea considerabila a numarului de cursuri destinate pregatirii politistilor in domeniul criminalitatii online, in fiecare an.
 
Pentru moment, institutii ca UCD si Cranfield University din Marea Britanie pregatesc un numar mic de ofiteri anual. Microsoft, AOL si Ebay organizeaza de asemenea unele cursuri ad hoc destinate  politistilor.  Cranton a  afirmat ca ar dori sa  existe  aproximativ  100.000 de  ofiteri din domeniul aplicarii legii care sa fie pregatiti anual in universitati in acest domeniu.
Daca primele doua cursuri din Irlanda si Franta vor fi incununate de succes, formatul va fi extins si la alte universitati din Europa si ulterior din lume. În mod justificat, cea mai mare nevoie de cursuri de  pregatire  pentru politie  se  resimte  in tarile  in curs  de  dezvoltare, pe  care numerosi cybercriminali le folosesc drept baza.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata