China încearcă să limiteze creditarea

Autorităţile bancare chineze au solicitat mai multor mari unităţi bancare din ţară să reducă acordarea de împrumuturi pentru restul lunii ianuarie, în scopul temperării recentei explozii a creditării, potrivit unor surse bancare şi presei oficiale.

Banca centrală chineză a cerut, de asemenea, mai multor bănci, precum Citic Bank şi Everbright Bank, să-şi mărească rezerva obligatorie, scrie ziarul elveţian Le Temps.

Ştirea a avut efect asupra cursului mai multor bănci cotate la Shanghai şi Hong Kong şi a afectat pieţele bursiere din Asia-Oceania. Şi în Europa, bursele au reacţionat în dimineaţa de luni. Banca centrală chineză a cerut, de asemenea, mai multor bănci, precum Citic Bank şi Everbright Bank, să-şi mărească rezerva obligatorie cu o jumătate de punct, potrivit surselor bancare.

Beijingul încearcă să ţină sub control creditarea bancară, care a crescut în primele săptămâni ale anului. Săptămâna trecută, pentru prima dată din iunie 2008, banca centrală le-a cerut instituţiilor bancare să-şi mărească rezervele obligatorii.
Potrivit datelor furnizate de banca centrală, băncile chineze ar fi acordat împrumuturi în valoare de 1.100 miliarde de yuani, în primele cincisprezece zile ale anului, din care 500 de miliarde de yuani de către cele mai mari patru bănci din ţară.

În 2009, băncile chineze au acordat credite în valoare record de 9.600 miliarde de yuani (989 miliarde de euro). Această tendinţă, asociată cu planul de redresare în valoare de 4.000 de miliarde de yuani, elaborat de Beijing, a permis relansarea economiei după stagnarea de la sfârşitul lui 2008.
Acum guvernul se teme de supraîncălzirea economiei.

În decembrie, inflaţia s-a accelerat considerabil şi ar trebui să fie în medie de 3% în acest an, a declarat miercuri, 20 ianuarie, cu ocazia unui forum, Zhu Baoliang, un consilier economic guvernamental. El a adăugat că banca centrală va răspunde fără îndoială acestor presiuni inflaţioniste prin ridicarea nivelului dobânzilor pe la mijlocul anului.

Datele privind inflaţia în China, în luna decembrie, precum şi cele referitoare la PIB, în 2009, vor fi publicate joi, 28 ianuarie. Rata inflaţiei ar putea ajunge la 1,5%, în decembrie, în ritm anual, potrivit economiştilor, faţă de 0,6%, în noiembrie.
Creşterea economică ar putea depăşi din nou nivelul de 10% în al patrulea trimestru al anului trecut, în ritm anual. ‘În concluzie, banca centrală vrea să spună că ‘dacă veţi continua să împrumutaţi în acest ritm, vom fi foarte severi’, potrivit unor surse bancare.

Publicaţia oficială “China Securities Journal” a citat la 20 ianuarie surse bancare anonime potrivit cărora li s-a interzis unor instituţii bancare acordarea de credite în perioada care a mai rămas din această lună.
Totuşi, o sursă din Comisia chineză pentru reglementarea bancară, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a dezminţit această informaţie şi a declarat că nu s-a dat niciun ordin pentru stoparea completă a creditelor până la sfârşitul lunii ianuarie.

Aceeaşi sursă a adăugat că, de multă vreme, comisia luase în considerare faptul că acele bănci care nu îndeplinesc criteriile de reglementare ar trebui să nu mai acorde împrumuturi. Un înalt responsabil de la “China Merchants Bank” şi un altul de la “Agricultural Bank of China” au afirmat că băncile lor nu vor mai acorda credite până la sfârşitul lui ianuarie.

Temerile legate de limitarea creditării au determinat căderea indicelui la bursa din Shanghai cu 2,7%. În Hong Kong, acţiunile “Bank of China” şi “China Construction Bank” au pierdut 4%. Un alt responsabil al comisiei a afirmat că această creştere-alertă înregistrată în primele două săptămâni din ianuarie ar putea să determine o schimbare a politic ii în acest domeniu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata